banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Megszavazta a szenátus az aranytartalék külföldi tárolását drasztikusan korlátozó jogszabályt

A szenátus megszavazta hétfőn azt a kormánypárti törvénykezdeményezést, amely 5 százalékra korlátozza a külföldön tárolható román aranytartalék mennyiségét. Tánczos Barna szenátor korábban a Maszolnak elmondta: az RMDSZ nem támogatja a jogszabályt.

A szenátus első házként vitatta meg a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának és Șerban Nicolae szenátornak a módosító indítványát, a végső szó a képviselőházé lesz. Az indítvány elfogadását 60 honatya támogatta, 29-en ellene szavaztak.

A törvényhozási tanács arra figyelmeztette a szenátust, hogy a tervezet elfogadásához az Európai Központi Bank jóváhagyására is szükség van. A szenátus ennek hiányában is elfogadta az indítványt, amely lényegében a külföldön tárolt aranytartalék jelentős részének hazaszállítását kezdeményezi.

Romániának jelenleg csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki. A kezdeményezők szerint a román jegybank még Románia 2007-es EU-csatlakozása előtti időszakban határozott az aranytartalék külföldi tárolásáról. Úgy vélik, hogy azóta a gazdaság megerősödött, az infláció is ellenőrizhető szintre mérséklődött, így az ország gazdasági helyzete jelentősen jobb. Szerintük a gazdasági kilátások is jók, a nemzeti bank pedig elég erős intézmény ahhoz, hogy maga lássa el a tárolás feladatát. Hangsúlyozták, ez azért előnyös, mert Romániának nem kellene tárolási díjat fizetnie.

Az ellenzéki pártok a kezdeményezés ellen szavaztak. Szerintük az aranytartalék hazaszállítása kockázatos, mert ronthatja az ország hitelminősítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?