Újabb könnyítést kaphatnak azok, akik rendezni akarják beltelkük jogi helyzetét

Már nem kötné egy törvénymódosító javaslat határidőhöz azoknak a kéréseknek a leadási határidejét, amelyek a beltelkek tulajdonjogának tisztázására irányulnak. A tervezetet, amelyet az RMDSZ dolgozott és nyújtott be, a szenátus szerdán megszavazta. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a jelenlegi jogszabályok értelmében december 4-ig lehetett iktatni a helyi, megyei földosztó bizottságnál az említett kéréseket. Ezekben az ügyekben bizonyítékként fogadják el a tanúk, szomszédok által adott nyilatkozatot is, a területek okirati és valós mérete közötti különbséget pedig topográfiai felméréssel lehet tisztázni.  A kültelkek, mezőgazdasági területek esetében a földet használó valós tulajdonos kérhette a használati jog kataszteri nyilvántartásba vételét, majd, amennyiben ezt három év alatt senki nem fellebbezi meg, az illető a terület tulajdonosává válhat. 

A kommunizmus alatt államosítás és a topográfiai felmérések hiánya azt eredményezte, hogy sok esetben bizonyos telkek és udvarok az állam tulajdonát képezik annak ellenére, hogy valaki legálisan házat épített rá. Arra is van példa, hogy különbség van a terület telekkönyvezett és valós mérete között, tévesen szerepel a tulajdonos neve a birtoklevélen, vagy zsebszerződés rögzíti csupán az adás-vételt. Ezeknek az eseteknek a megoldására módosította tavaly a parlament az RMDSZ kezdeményezésére az idevonatkozó jogszabályt, most a szövetség újabb módosítást szeretne. 

Amennyiben a képviselőház is kedvezően dönt a tervezetről, határidő nélkül, könnyített eljárással lehet rendezni a birtoklevelek helyzetét – hangsúlyozta Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor. „Az érintettek végre megszerezhetik a lakásuk alatti, körülötti telkek birtoklevelét, udvaraik, kertjeik jogos tulajdonosaivá válhatnak okiratok szerint is” – mondta Császár Károly szenátor. Hozzátette: „a megyei földosztó bizottságok későn hozták meg a szükséges döntéseket, így nem minden kérelmezőnek maradt ideje kérését iktatni. Felméréseink szerint az érintettek felének sikerült, a szűk határidő alatt, elindítani a procedúrát. Fontos, hogy senki ne maradjon le erről a lehetőségről, ezért kezdeményeztük a ma (szerdán. szerk. megj.), első házban megszavazott törvénytervezetet”.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?