Elégedetlenek a Nestlé elbocsátott alkalmazottai a 13 havi fizetésnek megfelelő végkielégítéssel

Tiltakozásba kezdtek hétfő délután a Nestlé vállalat temesvári gyárának alkalmazottai, miután a vezetőség bejelentette a kirendeltség felszámolását, és legtöbb 13 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést ajánlott fel az elbocsátandó munkatársaknak.

Az alkalmazottak felháborodását az váltotta ki, hogy a cég Németországban és Franciaországban dolgozó alkalmazottai hasonló körülmények között 50 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést is kaptak.

Az elbocsátás több mint 350 alkalmazottat érint.

Ovidiu Bolovan szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott, hogy a dolgozók nem tudtak kiegyezni a vállalat vezetőségével a végkielégítések kapcsán. Bolovan nehezményezte, hogy 11 évi munkaviszony után a romániai alkalmazottaknak sokkal kevesebb végkielégítést ajánlott fel a Nestlé, mint Németországban és Franciaországban, ahol 30 és 50 közötti fizetésnek megfelelő összeget kapnak az elbocsátottak.

A Nestlé temesvári gyárának 15-20 éves régiséggel rendelkező munkatársai 13, míg a 11 éve ott dolgozó alkalmazottak 10 havi bért kapnak a kirendeltség felszámolásakor.

A svájci vállalat temesvári gyárában kialakult helyzetről tájékoztatták az élelmiszeriparban, mezőgazdaságban, hotel- és vendéglőiparban, catering és dohányszektorban dolgozók nemzetközi szövetségét (IUF), amely közölte, hogy támogatja a romániai munkások tiltakozó akcióját. Ugyanakkor a IUF kérte az Európai Vállalkozási Bizottság (EWC) azonnali összehívását, amelyen a Sindalimenta szakszervezet vezetői is részt vettek. A Nestlé alkalmazottainak követeléseit Genfben is bemutatták, kérve, hogy a IUF egyenlő bánásmódot és társadalmi jogokat biztosítson egy vállalat bezárása esetén alkalmazottainak, függetlenül az országtól, ahol működött.

A Sindalimenta szakszervezet felhívást intézett a román kormányhoz és a törvényhozásban részt vevő pártokhoz, hogy azonnal változtassanak a társadalmi párbeszéd törvényén.

A Nestlé 2000-ben indította be temesvári üzemét, 2005-ben pedig 9 millió eurós tőkeemeléssel új termékek gyártásába kezdtek. A temesvári Joe gyár a svájci vállalat egyetlen romániai üzeme. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?