Közel sem épült annyi lakóépület tavaly, mint 2017-ben

Tavaly 4,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző évhez képest - közölte pénteken az országos statisztikai intézet.

A csökkenést főleg az új építményeknél tapasztalt visszaesés idézte elő, ezek volumene 8,4 százalékkal volt kisebb. Ugyanakkor a felújításoknál 1,5 százalékos növekedést jegyeztek, a karbantartási munkálatok volumene 7,9 százalékkal nőtt.

Az épületek típusa szerint a legnagyobb visszaesést a lakóépületeknél jegyezték, ahol a munkálatok volumene 23,6 százalékkal esett vissza. A nem lakóépületek építése 5,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor az ipari létesítményeknél 8 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Decemberben az építőipari termelés volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év utolsó hónapjához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 8,2 százalék volt a csökkenés.

2017-ben egész évben az építőipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent 2016-hoz viszonyítva. A statisztikai intézet a héten közölte, hogy tavaly a GDP 4,1 százalékkal nőtt, ami elmaradt a kormány tavaly év eleji 5,5 százalékos és az év második felében 4,5 százalékra mérsékelt előrejelzésétől egyaránt. Az ipari kibocsátás 2018-ban 3,5 százalékkal volt nagyobb az előző évinél.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?