ZF: a hatalmas hiány miatt nincs még költségvetés

Azért nem tudja lezárni a 2018-as költségvetési évet a kormány, mert a hiány megközelíti a GDP 5 százalékát – írja a Ziarul Financiar. A gazdasági lap emlékeztet, Románia vállalta, hogy a költségvetési deficitet 3 százalék alatt tartja. Az idei büdzsé tervezetét még nem terjesztették a kormány elé.

Hiába nőtt 2017-ben közel 7 százalékkal a gazdaság, 2018-ban pedig a bővülés nagy valószínűséggel 4 százalékos lesz, a fizetés- és a nyugdíjemelések hatalmas terhet róttak a költségvetésre. 2018-ban decembert leszámítva a bevételek 14,6 százalékkal nőttek az előző évhez képest, ám a kiadások 20,6 százalékkal szárnyalták túl az előző évit. A fizetésekre fordított kiadások 25,5 százalékkal emelkedtek. Ami a költségvetési bevételeket illeti, a tavalyi év 11 hónapjában ezek nagysága a GDP 27,5 százalékát tette ki. Decemberrel együtt ez az arány körülbelül 30 százalékos lesz. Az EU-ban a büdzsé átlagbevétele a GDP 40 százalékát teszi ki. 

Hogy a kormány 3 százalékon vagy az alatt tudja tartani a költségvetési hiányt, szüksége lenne plusz 20 milliárd lejre. A 4,98 százalékos deficit kiszámolásánál nem vették figyelembe a decemberben meghozott adóügyi intézkedésekkel járó bevételeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?