Tiltakozással fenyegetőznek az egészségügyi szakszervezetek az adóügyi módosítások miatt

Tiltakozó akciók sorozatát helyezték kilátásba az egészségügyi szakszervezetek a január elsejétől életbe lépő adóügyi módosítások miatt.

Az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) szakszervezeti szövetség tiltakozó akciót kezdeményezett Újévi köszöntő az igazságtalanságokról elnevezéssel, amelyhez – a szervezet állítása szerint – több mint négyezer egészségügyi alkalmazott csatlakozott eddig, és küldte el „jókívánságait” a kormánynak. A szakszervezeti szövetség közleménye értelmében így készítik elő azt a tiltakozássorozatot, amelyet az adóügyi módosításokról szóló kormányrendelet miatt terveznek megszervezni 2019 első felében.

Az érdekvédelem képviselői rámutatnak, a 2018/114-es rendelet egyik problémájukra megoldást hoz ugyan, hiszen az egészségügyi alkalmazottak mintegy felének a 2022-re előirányzott és a jelenlegi bérük közötti különbség 25 százalékának megfelelő összeggel nő a fizetése, ugyanakkor azonban olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek negatívan hatnak az ágazati bérekre.

„A jogszabállyal, amelyet az ünnepi időszakban fogadott el a kormány, paradox módon éppen azokat fosztják meg jogaiktól, akik ebben a periódusban dolgoznak, hogy biztosítsák az egészségügyi ellátás folytonosságát” – fogalmaz a közlemény.

A szakszervezeti szövetség hangsúlyozza továbbá, mivel a kormánynak „szokásává vált” előzetes egyeztetés nélkül, ünnepi időszakban dönteni az egészségügyi alkalmazottak sorsát érintő intézkedésekről, szükségét látják annak, hogy ezután a kabinet bármely ehhez hasonló, ünnepi időszakban hozott döntését azonnal tiltakozás, akár általános sztrájk kövesse.

A 2019. január 1-jétől életbe lépő adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendeletet múlt héten fogadta el a Viorica Dăncilă vezette kabinet, és szombaton jelent meg a Hivatalos Közlönyben.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?