Autósztráda Hargita megyében: megépülhet hét év alatt, vagy két évtized alatt sem

Ideális esetben akár már 2025-ben repeszthetnénk a Hargita megyét átszelő sztrádán. A feltételes mód azért indokolt, mivel a vonatkozó törvényben egyetlen, 30 napos határidő szerepel, ami a megvalósíthatósági tanulmány elkezdésére vonatkozik.

Más országokban autópályát építenek, Romániában hazafias mázba csomagolt törvényt fogad el a parlament sztrádaépítésről. A Marosvásárhelyet Iași városával összekötni hivatott, Egyesülés–autópálya át fogja szelni a Székelyföldet, azon belül a Gyergyói-medencét. A sztráda tervezett nyomvonala az alábbi interaktív térképen megtekinthető:

Nincsenek határidők

Azt, hogy a törvényből mikor lesz sztráda, egyelőre csak a jóisten tudja, a jogszabály ugyanis egyetlen határidőt tartalmaz: a hatályba lépéstől számított 30 napot belül a kormánynak hozzá kell kezdenie a beruházás hatástanulmányának elkészítéséhez.   

„Hét év alatt meg lehetne valósítani, persze, csak akkor, ha a kormány kellő komolysággal áll hozzá. Ha nem, akkor 20 év múlva sem lesz belőle semmi. Vannak még törvények ebben az országban, amelyeket nem tartanak be” – nyilatkozta a Maszolnak Benedek Zakariás, a képviselőház szállításügyi szakbizottságának RMDSZ-es tagja. Elmondása szerint a megvalósíthatósági előtanulmányban szereplő nyomvonal nem tekinthető véglegesnek, könnyen megtörténhet, hogy környezetvédelmi vagy pénzügyi megfontolásból módosítani fogják.

Puskás Elemér ditrói polgármester reméli, hogy a sztráda megépítése gazdasági fejlődést hoz majd a község számára, de fenntartásai is vannak a beruházással kapcsolatban. „A falunak nem biztos, hogy egyértelműen jó lesz. A jelenlegi tervek szerint túl közel van a nyomvonal a faluhoz, ami zajjal és szennyezéssel jár. Az előtanulmány készítésekor meg sem kérdeztek bennünket, csak elénk rakták a kész dokumentumot. Minden meg fogok tenni azért, hogy a végleges terv elkészítésénél kérjék ki az önkormányzat véleményét, vegyék figyelembe a mi szempontjainkat is” – mondjt a polgármester.

Bakos Szabolcs, a G10 - Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportja nevű civil szervezet jogi képviselője egyértelmű pozitívumként értékeli, hogy a jövőbeli autópálya nyomvonala átszeli a kistérséget. “Közelebb hozza a világhoz, ugyanakkor munkahelyeket, s ezáltal pénzt hozhat a régióba” – vélekedett.

A kormánynak nem prioritás

Ha a 310 km-es út valóban megépülne hét év alatt, az óriási fegyvertény, sőt kisebb csoda lenne, figyelembe véve a hazai gyorsforgalmi hálózat eddigi fejlesztési ütemét. A székelyföldi sztráda gyors megvalósulásának az esélyeit rontja, hogy egyelőre Bukarestet sem köti össze autópálya Európával, márpedig nehéz elképzelni, hogy a kormány fontosabbnak tartaná, törvény ide vagy oda, Moldva és a Székelyföld infrastrukturális fejlesztését a fővárosénál.

Szintén fontos szempont, hogy a Ford Románia és az Automobile Dacia egyaránt a déli sztrádahálózat fejlesztéséért lobbizik, márpedig a két autógyártó az ország legjelentősebb exportőrei közé tartozik, idei árbevételük meg fogja közelíteni a 8 milliárd eurót, ami körülbelül harmadával több, mint Hargita és Neamț megyék teljes gazdasági teljesítménye.

Eddig csak távlati terv volt

A Marosvásárhely-Iași autópálya gondolatát tíz évvel ezelőtt a Tăriceanu-kormány vetette fel, két évvel később a következő megvalósíthatósági tanulmányt is megrendelték, amely három szakaszra - Marosvásárhely-Gyergyóditró, Gyergyóditró-Târgu Neamț), Németvásár-Ungheni - bontotta fel az A8-as jelzésű, 310 kilométeres, a szintén megépítésre váró, Magyarország felé vezető A3-as észak-erdélyi autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó gyorsforgalmi utat.

Öt évvel ezelőtt Romániának sikerült felvétetnie a transzeurópai közlekedési hálózatba a Temesvár- Szászsebes-Torda-Marosvásárhely- Iași-Ungheni útvonalat, így a pályaépítésre (ha egyszer elkezdődik) immár európai támogatást is felhasználhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?