Egyre nagyobb teret nyernek az elektromos buszok

Egyre több erdélyi városban dönt úgy az önkormányzat, hogy környezetkímélő elektromos járművekkel helyettesíti a dízelmotoros tömegközlekedési eszközöket. Míg korábban ez villamos és trolibusz hálózatok kiépítésével volt lehetséges, az utóbbi időben az elektromos buszok nyernek egyre nagyobb teret.

A nagyvárosok környezetszennyezése egyre jobban foglalkoztatja a közvéleményt, és ennek következtében a városgazdákat is. A levegőminőséget a legjobban a közlekedésből származó károsgáz-kibocsátás veszélyezteti. Ezért fontos a hatékony tömegközlekedés megszervezése, mert csökkenti a magán gépkocsik forgalmát, de ugyanakkor az is fontos szempont, hogy tömegközlekedési járművek is környezetbarátok legyenek.

Kolozsvár volt az úttörő

Egyre több önkormányzat dönt elektromos buszok beszerzéséről. Kolozsvár volt ezen a téren úttörő, ahol tavasszal állították szolgálatba az első ilyen járműveket, de augusztus elején további 87 millió lejt különítettek el elektromos buszok vásárlására.

„Az önkormányzatnak a politikája az, hogy modernizálja a meglévő autóparkot, és arra ösztönözzük Kolozsvár lakosait, hogy minél többen használják a közszállítási eszközöket. Csak így lehet kiszorítani Kolozsvárról a forgalmat, illetve a környezetszennyezést, és bizonyított tény, hogy az elektromos buszoknak sokkal kisebb a szén-dioxid kibocsátása és környezetkímélőbbek” – fogalmazott az Erdélyi Magyar Televíziónak Kolozsvár alpolgármestere, Oláh Emese.  

Szatmárnémeti önkormányzata a napokban húsz hibrid autóbusz megvásárlásáról döntött, ezekre a fedezetet az Európai Unió Regionális Operatív Programja biztosítja, 26,9 millió euró értékben.

Van azonban olyan erdélyi nagyváros is, ahol a tömegközlekedés korszerűsítése megrekedt az ígéretek szintjén. Marosvásárhelyen Dorin Florea polgármester a választási kampányban ígért elektromos buszokat a városnak, azonban ebből semmi nem valósult meg. Általános vélekedés egyébként, hogy országos viszonylatban is Marosvásárhely sereghajtó a tömegközlekedés minőségét illetően.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?