Világra szóló kecseti siker: egy kicsi székely falu 21 éves testépítője lett nemzetközi bajnok Bukarestben

Világra szóló kecseti sportsikerről ritkán hallunk, a Farkaslakához közeli kis faluból azonban olyan testépítő nőtt ki, aki a bukaresti nemzetközi megmérettetésről bajnokként tért haza, és nem csupán a román ellenfeleken emelkedett felül, hanem a magyarországi és németországi konkurenciát is a dobogó alsóbb fokaira utasította. A 21 éves Péter Zalánt nemcsak a látványosan megmunkált izomzat és rendíthetetlenség jellemzi, hanem a humor és a székely furfang is: mivel szülőfalujában nincs lehetőség a testedzésre, naponta 15 kilométert ingázott Székelyudvarhelyig; ugyanakkor elmondása szerint nem beszél románul, de ez sem tántorította el a versenytől, beszélt angolul, ha nem volt egyéb nyelvismerete; illetve hiába a szigorú keretek közé szorított élet, a barátait nem hagyja cserben, a házibulikban is jelen van „csak egy kicsit másként szórakozik, mint egy átlagos fiatal – ha versenyfelkészülés időszakát tartja, miccs és egyéb grillhúsok helyett csirkét és rizst fogyaszt, alkohol helyett vizet, mégis jól szórakozik, mert lelki szemei előtt konkrét cél lebeg – világosított fel telefonbeszélgetésünk folyamán.

Fotók: Péter Zalán személyes archívuma

Péter Zalán naturál testépítő versenyen győzedelmeskedett Bukarestben, ami annyit tesz, hogy természetes táplálékkal és ellenőrzött táplálékkiegészítőkkel készült a Bukaresti INBA Nemzetközi (INBA ROMANIAN INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP) versenyre, amelynek junior kategóriáját nyerte meg. Kategóriájában egyedüli magyarként vett részt a megmérettetésen, amely olyannyira szigorú volt, hogy doppingtesztnek is alávetették. A fiatalember portálunkat Facebookon kereste fel a jóhírrel, rögtön fel is hívtuk, mert kíváncsiak voltunk, miként érvényesülhetett és érhetett el „világra szóló sikereket” egy székelyföldi sportoló Románia fővárosában.

Megtudtuk, hosszú ideje készült a megmérettetésre, mondhatni 5 éve, hiszen ekkor kezdett összpontosítani a komoly testedzésre, ami az erőemelésből bontakozott ki, ezt váltogatta a testépítő versenyekkel. Sőt, amellett, hogy fizikailag, illetve lelkileg is törekedett az egészséges életmódra és esztétikus test kimunkálására, áldozatokat is hozott. Többet, mint a legtöbb testépítő, hiszen ő a lemondások mellett még naponta ingázott is, Kecsetről utazott székelyudvarhelyi edzéseire, hogy izmait formában tartsa.

Az INBA ma már több mint 50 országban van jelen világszerte, Romániában 2017 októberétől. Ennek a természetes testépítő szövetségnek célja minden sportolónak lehetőséget adni arra, hogy egyenrangú félként versenyezzen. Mivel napjainkban számos sportoló folytat egyre veszélyesebb és kockázatosabb küzdelmet önmagával, és nap mint nap bombázza testét különféle doppinganyagokkal, a szervezet erkölcsi kötelességének érzi, hogy harcoljon a szteroidhasználat ellen, és segítsen azoknak, akik nem megfelelő úton indultak el. Meggyőződésük ugyanis, hogy a sportnak megvan az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa a világot, hogy inspiráljon és megteremtse az erkölcsileg, fizikailag és szellemileg egészséges társadalom alapjait – ezzel a szemlélettel azonosulva készült és indult Bukarestbe versenyezni Péter Zalán, aki hisz benne, hogy „természetesnek lenni azt jelenti, hogy elfogadjuk, hogy egészségesek vagyunk”.

„A verseny egynapos volt, de már pénteken ott kellett lennünk a barnításon, azt követte szombaton a megmérettetés. A komolyabb felkészülés voltaképpen nyolc hetet vett igénybe, ennyi időt töltöttem diétával, de már öt éve tudatosan edzek rá” – osztotta meg velünk Péter Zalán kiemelve, hogy székelyföldi erőemelő versenyeken többször részt vett már, amelyekről mind aranyéremmel tért haza.

Mivel a testépítés bűvöletébe esett, az érettségi diploma megszerzése után fitneszoktatói képesítést szerzett, azelőtt középiskolában természettudományok profilon tanult. S bár gyerekkorában meggyőződése volt, hogy rocksztár lesz belőle – és álma megvalósítása érdekében dobolni is megtanult – kilencedik osztályos korától tudja, hogy a sportnak és az egészséges életmódnak szenteli az életét. „Sokat olvasgattam a témában, majd komolyan tanultam is, ezért gondoltam, hogy akár meg is élhetnék a sport iránti szeretetemből” – fogalmazott a fiatal sportoló, majd büszkén megjegyezte, szülei támogatták az álmát, egyengették az útját.

Olyannyira, hogy az édesanyja tiszteletben tartotta az étkezési kötelezettségeit, és folyamatosan főzte neki az egészséges ételeket, hogy megfelelően épüljön az izomzata. A versenykészülés ugyanis roppant megterhelő, hangsúlyos ilyenkor a fehérje magasan tartása és a szénhidrátok megvonása, ami Zalán szavai szerint azt jelenti, hogy „alig lehet enni valamit”, rizsen és csirkén él a sportoló. „Amikor itt a tömegnövelés időszaka, az a nehézség, hogy minél többet együnk; majd amint elérkezik a diéta, zuhanórepülésre vált az étrend. Most, hogy egész évben erőemelő versenyre készülök, ehetek végre hamburgereket is” – jegyezte meg kacagva.

Beismerte, a felkészülés folyamán mindvégig munkált benne a gondolat, hogy szeretné megnyerni a nemzetközi versenyt, mégis alig hitt a fülének, amikor őt hívták a dobogó felső fokára, mert a romániai versenytársakon kívül magyarországi és németországi testépítők is konkurenciái voltak.

Ugyanakkor az is nehézséget jelentett neki, hogy székelyföldiként nem igazán beszéli a román nyelvet, ezért mindenkivel angolul kommunikált a fővárosban. De ez sem tudta elterelni a figyelmét a végső céltól, amiben az is erősítette, hogy sok barátja és hozzátartozója elkésírte Bukarestbe, és szponzorai, a VIP GSM felkarolták, segítették, amiben csak tudták.  

Hozzátette, további tervei között szerepel a magyarországi országos erőemelési bajnokságon is megjelenni, illetve – ha sikerül – a világbajnokságra is kiutazna. Aktuális győzelme ugyan lehetővé tenné, hogy az egy hónap múlva tartandó Univerzum versenyen is megmérettesse magát, arra azonban nem készül, mert szeretne nagyobb izomtömeget, és inkább 2025-ben nevez be újult erővel, keményebb testtel.

Arra a kérdésünkre, hogy miként kezdheti el ezt a komoly és öntudatos sportágat egy testépítés gondolatával kacérkodó fiatal, azt válaszolta, kezdetben a YouTube és a különféle online platformok elegendőek az alapok elsajátításához. Jómaga legalábbis YouTube-videókból tanulta a testépítés mikéntjét, később addig olvasgatott a témában, amíg már alap szinten értette ezt a sportágat. Ezt követően kipróbálta a látottakat és olvasottakat, és amint lehetősége adódott egy versenyen megmutatkozni, benevezett – ezzel indult el a komolyabb és következetesebb sportolás útján. Mióta személyiedzőként tevékenykedik, már másokat is a természetes és egészséges sportszeretetre nevel az általa tartott edzések keretében. Egyre több fiatalt vonz ugyanis az egészséges és sportos életmód, azonban sokakat elrettent a testépítéssel járó szigorú szabályokkal működő életmód.

A tévhitek eloszlatása érdekében megjegyezte, bár kívülről testet-lelket próbálónak tűnik a testépítés, nem muszáj a sportolónak elhúzódnia a világtól. Jómaga a szociális életét is fenntartja, ha a barátai házibuliba invitálják, a grillezett húsok helyett otthonról csomagolt rizst és csirkét fogyaszt, az alkoholtól tartózkodik, és a pihenésre is koncentrál, de a közösségi alkalmak a szigorú szabályok betartásával is működőképesek, tudnak adni, feltölteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?