Veszélyes, ha túl száraz a szobában a levegő

A fűtési szezon alatt sokan nem nem figyelnek a párásításra, a száraz levegő miatt a szervezet kellemetlen tüneteket produkálva jelez. A száraz levegő a légúti betegségek kockázatát is megnövelheti, mivel a kiszáradt nyálkahártya sérülékenyebb, és könnyebben megtapadhatnak rajta a kórokozók is. Az nlc.hu portál összegyűjtötte azokat a jeleket, amelyek száraz levegőről tanúskodnak.

Reggeli köhögés

Ha rendszeresen köhög reggelente, pedig nem is dohányzik, akkor valószínűleg a szoba levegője száraz. A párátlanság nem csak reggel, éjjel is kiválthat köhögést, megakadályozva ezzel a nyugodt alvást. Ilyenkor már az is jó megoldásnak bizonyul, ha a fűtőtestre helyez egy bögre vizet, de hosszú távon eredményesebb párásító készüléket használni.

Orrvérzés és orrszárazság

Ha reggelente az az érzése, hogy náthás, mégsem tudja kifújni az orrát, ha pedig sikerül, akkor vérzik, és száraz érzetet tapasztal az orrjárataiban, azt jelenti, hogy a szoba levegője nem megfelelő. 

Fotó: Pexels

Allergia súlyosbodása

A száraz levegőjű szoba ronthat az allergiások állapotán. Akár légúti allergia, akár pikkelysömör kínozza az embert, a párásítás sokat segíthet. 

Száraz torok

Reggelente rendszeresen torokfájásra ébred, ami 20-30 perc múlva elmúlik? Ha semmi egyéb tünet nem társul a torokfájdalomhoz, akkor azt a száraz levegő okozza. Akár páramérőt is használhat, ami megmutatja, hogy az adott helyiségben éppen mekkora a páratartalom: az ideális érték 40 és 60 százalék között van. 

Viszkető szem

A lakás száraz levegője miatt a szem is könnyen kiszáradhat, emiatt pedig viszkethet. Ilyenkor gyors enyhülést adhat a műkönny, de a levegő párásításáról is gondoskodni kell.

Bőrviszketés

Tény, hogy télen zsírosabb krémekre van szüksége az arcbőrnek és a testnek is, de ha túl száraz a szoba levegője, arra a bőr viszketéssel, szárazsággal reagál. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?