Az otthonról ír regényt Tompa Andrea

Az otthon kérdéskörét vizsgálja negyedik regényében Tompa Andrea, derült ki a Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben és az Omerta. Hallgatások könyve szerzőjének Facebook-bejegyzéséből.

Az új mű megírását a szerző a CEU alkotói ösztöndíjasaként kezdte el, a folyamatról pedig egy angol nyelvű videóban számolt be, ezt osztotta meg hétfőn a közösségi oldalán. Mint bejegyzésében írja, a koronavírus-járvány kitörése előtt nem sokkal véget érő ösztöndíjas peridóus „szellemileg tágas és gazdag világot”, támogatást jelentett számára, anélkül, hogy el kellett volna utaznia valahová.

„Február végén lejárt az ösztöndíj, ami hirtelen nagy szomorúsággal töltött el. De ha tovább tart, akkor is ennek a jónak gyorsan vége lett volna, hiszen két hét múlva már bezártak az épületek és az emberi találkozások helyét átvették a virtuális találkozások. Ami sosem lesz olyan, mint együtt ülni egy teremben, hallgatni valakit és beszélgetni, vagy ebédelni és fecsegni” – írja a vesztegzárhoz kapcsolódóan Tompa Andrea.

A videóból kiderül, hogy új regénye ezúttal nem a 20. század történelméből merít, hanem a jelennel foglalkozik, és címe, illetve témája az otthon. A kolozsvári születésű, az 1990-es évek elejétől Budapesten élő írónő azt vizsgálja, hogy mit jelent az otthon, hogyan kötődünk hozzá, és mivel jár elhagyni az otthont, milyen új identitást épít magának az, aki elszakad egy bizonyos helytől, például egy másik országba költözik. A regény egy osztálytalálkozó történetét írja le. Tompa Andrea elárulta, hogy regénye Homérosz Odüsszeiájához is kapcsolódik, hiszen Odüsszeusznak is tíz évében telt, amíg hazatért Ithakába.

   

A videó végén a CEU Bécsbe költözésére is reflektál, mint bejegyzésében kiemeli: „mindabból, ami ezzel az intézménnyel történhet, megérthettem, hogy nincs biztonság sehol, hogy minden élet megrendülhet. És aztán rövidesen ez be is következett.”

(Címlapkép: Facebook)
 

Kapcsolódók

Kimaradt?