banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Sugárszennyezettek a vaddisznók, a gombák és a fenyők a bajor erdőkben: 35 év után is mérgez Csernobil

Hiába telt el 35 év a csernobili atomerőmű-katasztrófa óta, máig veszélyes a radioaktív szennyezés mértéke Bajorország déli területein található erdőkben. Nyugat-Németország a Müncheni Környezetvédelmi Intézetet az 1986-os reaktorbalesetet követően hozta létre, amelynek feladata a sugárveszély mértékének felmérése azóta is. Az intézet kutatói ismét sugárzásra figyelmeztettek, ezúttal a Cézium-137 izotóp magas koncentrációja miatt, írja az index.hu portál.

A Cézium-137 harmincéves felezési idejű izotóp, amely az 1986-os katasztrófát követően bemosódott a talajszint alá, így az erdei ökoszisztémában mérhető koncentrációja ma is nagyon magas, írta meg elsőként a Qubit a Times cikke alapján. A mérések azt mutatják, hogy ha a szennyezett területről gyűjtene és fogyasztana el ötszáz grammnyi erdei gombát az ember, akkora sugárdózisban részesülne, mintha mellkasi röntgenen venne részt. Mint kiderült, az ehető gombák közül a sárga gereben és a barna tinóru tartalmazza a legmagasabb Cézium-137-koncentrációt.

Fotó: Unsplash | Kato Blackmore

A müncheni intézet egy folyamatosan frissülő térképen jelzi, hol találtak szennyezett gombákat, illetve arra kérik a gombaszakértőket és a lakosságot is, ne csak a hagyományos bevizsgálási módszereket alkalmazzák az ősszel szedett gombák kategorizálásakor. Figyelmeztetik azokat is, akik gyakran vagy nagyon nagy, értsd több tíz kilós mennyiségben fogyasztanak erdőből származó gombát, hogy fennáll a veszély, hogy túllépik vele az éves biztonsági határértéknek számító egy mSv-t.

A szennyezés főként a fenyvesek területein magas, ugyanis a radioaktív részecskék a tűlevelekben felhalmozódva kerültek a talajba. A Starnbergi-tó környékén például egyes gombákban, cserjékben és az ezekkel táplálkozó állatokban is magas a sugárszennyezettség. Az Európai Unió által meghatározott biztonságos szintnél százszor magasabb sugárzási értéket mértek például a területen élő európai vaddisznókban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?