Sikerrel startolt az újragondolt csíkszeredai Lábbusz-program

Már az első hetében nagy sikert aratott a csíkszeredai gyerekek (és szüleik) körében az előző tanév utolsó hónapjaiban szüneteltetett Lábbusz-program. A projekt első évi „kifulladásáról”, az újratervezésről és az újraindulás utáni első napok tapasztalatairól a kezdeményező csíkszeredai városháza képviseletében Sógor Enikő alpolgármester, illetve Kajtár Dalma-Anita programkoordinátor számolt be a Maszolnak.

Napról napra gyarapodó gyereklétszámmal, lendületes újrakezdéssel kezdte meg új szezonját a csíkszeredai Lábbusz-program. A kezdeményezés az előző tanévben nem aratott osztatlan sikert a városlakók körében. Résztvevők és önkéntes kísérők híján, többszöri (kényszer) szünetet követően a tanév utolsó hónapjaiban már nem indultak a „járatok” a hargitai megyeszékhely iskolái felé.

Mint Sógor Enikő a Maszol érdeklődésére elmondta, a Lábbusz-program tavalyi koncepciója nem vált be, nem bizonyult praktikusnak, fenntarthatónak. Mint a városvezető beszámolt róla, a nyár folyamán megpróbáltak javítani rajta, azonban a tanévkezdésig nem született elfogadható forgatókönyv a folytatáshoz. „A megoldást egy új csapatban, újragondolt útvonalakban láttuk, és október eleje óta új csapattal építjük a programot – meggyőződésem, hogy ezúttal sikerrel. Van igény ugyanis erre a programra, tapasztalatunk szerint sok a lelkes szülő, gyermek, pedagógus, csak meg kell őket „jól” szólítani” – fogalmazott az alpolgármester.

Folytatni akarták

Mint hozzáfűzte, mindenképpen folytatni kívánták a programot, hiszen a Lábbusz mindenki számára csak előnyökkel jár: a szülőket mentesíti a reggeli stressztől, a forgalmi dugóban ücsörgéstől, a gyermekek pedig a friss levegőn tett reggeli séta által éberebben, energikusan érkeznek iskolába, menet közben új embereket ismerhetnek meg, és kitartásukért apró örömökhöz is jutnak.

Fotók: Csíkszereda városháza

Az új koncepció szerint végül november 6-tól, az őszi vakáció lejárta után indultak a Lábbusz-járatok. Tizenegy új útvonalat jelöltek ki a szervezők. Az útvonalak tervezésénél figyelembe vették, hogy a kisiskolásoknak ne kelljen túl korán indulniuk, valamint azt is, hogy behatároljanak olyan „tranzitpontokat”, ahol a szülők a városközpont peremén letehetik a gyermekeket, anélkül, hogy behajtanának olyan útszakaszokra, ahol rendszeresek a forgalmi dugók. Ezek a tranzitpontok legtöbb esetben parkolók, tudtuk meg.

„Első fázisban azokat az iskolákat vettük figyelembe, amelyeknek jól behatárolható a beiratkozási körzetük. Ezért a művészeti iskola, a román tannyelvű és a városközponttól messze eső iskolák hátrányból indulnak, de egy következő fázisban megvizsgáljuk, hogyan lehet őket is hatékonyan bevonni. Bíztatjuk azonban a programba még be nem kapcsolt iskolákba járó gyermekeket, szüleiket, hogy már most jelezzék résztvételi szándékukat” – számolt be Sógor Enikő.

Nem divat az önkéntesség

Arról is megkérdeztük az alpolgármestert, mi a véleménye arról, hogy más városokban gördülékenyen működik és népszerű a program, míg Csíkszeredában nem tudott (eddig) gyökeret verni?

„Azt gondolom, ez a program újszerűsége miatt is egy nagyon komplex szervezési, mozgósítási folyamatot feltételez. Úgy néz ki, elsőre (tavaly) nem jártunk a megfelelő úton. De be kell látnunk azt is, hogy a tavalyi indulásunk egy hideg októberi periódusra esett, ami ugyancsak negatívan hatott. Azonban fentebb már utaltam arra, hogy meggyőződésem: egy jól szervezett, a valós igények alapján felépített program Csíkban is működni fog. Azt is jeleztem, hogy a program újjáépítése mentén ismét meggyőződtünk, hogy vannak lelkes gyermekek, szülők és a programmal szimpatizáló lelkes önkéntesek, csak meg kell tudjuk őket szólítani, érdeklődésüket tartósan ébren tartani” – mutatott rá a városvezető.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapok során kaptak olyan visszajelzéseket is, mely szerint a csíki emberek „mások”, vagyis nehezebben honosítható meg körükben egy ilyen mértékben önkéntességre épülő közösségi program.

„Ragozhatnánk ezt a gondolatmenetet, melynek talán a lényege, hogy a zord időjárás, a hegyek morózusabbá, rugalmatlanabbá teszik az itt lakókat az újításokkal szemben. Szerintem ez a zárkózott, elutasítónak nevezhető hozzáállás egyre kevésbé jellemző a középkorú és a fiatalabb generációkra, példa erre a számos új, önkéntességet is feltételező programunk, amelyen nagyon sok embert tudtunk mozgósítani az elmúlt két-három évben. Látni lehet tehát, hogy elindult egy szemléletváltás, miszerint jó dolog a közösségért kilépni a kényelmi zónánkból!” – foglalta össze Sógor Enikő.

Több mint száz gyerek a „járatokon”

Az újraindított program első napjainak tapasztalatairól Kajtár Dalma-Anita programkoordinátort kérdeztük.

„Izgalmakkal, és valljuk be, kétségekkel voltak tele napjaink a Lábbusz indulását megelőző napokban, hetekben. Az első hét vége felé azonban a legnagyobb elégtétel számunkra, hogy azt az utasszámot, amely legmerészebb álmainkban szerepelt, sikerült többszörösen is túlszárnyalni. Már a hétfőn velünk lábbuszozó 70 gyermektől is fülig ért a szánk, de ez a szám napról napra csak nőtt. Minden nap újabb és újabb gyermekek csatlakoztak az útvonalak kiinduló- illetve megálló pontjainál. Csütörtökön már 135-en csatlakoztak” – mondta el a koordinátor.

Mint hozzátette, ezen a héten a Csíkszeredai Sportklub felnőtt jégkorongcsapatának játékosai kísérték a gyermekeket. Ez nagy sikert aratott, a gyermekek jó kedvvel mentek, sokan autogramot is kértek egy-egy kedvenc játékosuktól. A következő hétre a legtöbb útvonalra megvannak már a kísérők, de továbbra is (folyamatosan) várják az önkéntesek jelentkezését. A nagy gyermeklétszám miatt ugyanis a legtöbb útvonalra 2-3 “buszsofőrre” is szükség van – emelte ki.

„Folyamatosan dolgozunk az önkéntesek beosztásán és bevonásán, és lesznek még meglepetések: ismert emberek, közkedvelt személyek, helyi vállalkozások munkatársai. Természetesen a gyermekek kitartását jutalmazni fogjuk. Lesznek kisebb-nagyobb tárgyi meglepetések (színes ceruza, vonalzó, radír, kulacs, stb.), de közös élményekre (pl. mozizás, élménysízés, Ride More Center-belépő, közös ünnepi készülődés) fektetjük a hangsúlyt” – számolt be Kajtár Dalma-Anita.

A csíkszeredai Lábbusz-programmal kapcsolatban további információk kérhetők telefonon a  0735–209487-es telefonszámon Kajtár Dalma-Anitától, vagy a csikilabbusz@gmail.com e-mail címen. Friss hírek, újdonságok, praktikus tudnivalók pedig megtalálhatók a program Facebook-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?