Öt hasznos tipp a tavaszi fáradtság ellen

Bár már nagyon vártuk a tavaszt, a természet újjáéledésével együtt a tavaszi fáradtságot is megtapasztalhatjuk. A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez.

A tavaszi fáradtság jellegzetes tünete a kimerültség, az ingerlékenység, a csökkent energiaszint, a csökkent munkabírás, a fejfájás, migrén, szédülés, az alvási problémák és az ízületi fájdalmak.

Fotó: Unsplash | Zohre Nemati

  • Fontos a minőségi és mennyiségi pihenés

A kimerültség sokszor éppen a nem megfelelő pihenés számlájára írható. Nem csak arra érdemes figyelni, hogy hány órát töltünk az ágyban, hanem az alvás minősége sem elhanyagolható. Az éjfél előtti alvással töltött órák sokkal pihentetőbbek, mintha csak később bújnánk ágyba.

  • Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra

Ha szeretjük a kávét, hajlamosak lehetünk egyből segítségül hívni, amikor kicsit is fáradtabbnak érezzük magunkat és így akarva-akaratlanul is többet fogyaszthatunk belőle a kelleténél. Érdemes lenne inkább minél több frissen facsart gyümölcslevet, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Továbbá próbáljuk meg kerülni a nehéz ételeket is, mert ezek megemésztéséhez sok energiára van szüksége a szervezetnek. Ügyeljünk a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, például az E-, C-vitamin és béta-karotin, a cink vagy a vas pótlására.

  • Próbáljuk beiktatni a rendszeres testmozgást

Kezdésként érdemes egy könnyed sétával vagy biciklizéssel felkészíteni a szervezetünket az aktívabb mindennapokra, a „bemelegítést” követően pedig jöhetnek az egész testet erőteljesebben megdolgoztató mozgásformák. A testedzés hatására a keringés megélénkül, a szervezet felfrissül. A fizikai aktivitás által pedig nem csak nappal lehetünk éberebbek, de az éjszakai alvás is pihentetőbb lehet.

  • Vegyünk reggel frissítő zuhanyt

Sokan ódzkodnak tőle, pedig a reggeli váltózuhany lendületet adhat a napnak. Ha a kellemes hőmérsékletű vizet fokozatosan lehűtjük, és ezt a folyamatot három alkalommal megismételjük, majd a folyamatot hideg vízzel zárjuk, nemcsak a vérkeringésünket serkenthetjük, hanem az izmainkat is átdolgoztathatjuk.

  • Élvezzük ki a napsütést

Ne feledkezzünk meg a természet azon adományáról, mely minden bajra gyógyírt jelent. Az éltető napsütés tavasszal különösen erőteljesen kifejti jótékony hatásait. A hosszú, sötét hónapok után úgy érezhetjük egy napsütéses délutánon, hogy valóban feltöltődünk pszichésen és testileg egyaránt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?