Hogyan győzzük le a tavaszi fáradtságot? Családorvost kérdeztünk

Hiába itt a jó idő, de mégis mintha nem éreznénk jól magunkat a bőrünkben. Reggel fáradtan ébredünk, délután alig várjuk a nap végét, és ha kisüt a nap végre, hirtelen nehéz lesz a kabát és a cipő.  A „titok” neve: tavaszi fáradtság. Dr. Vajas Tímea kolozsvári családorvost kerestük meg, aki tanácsokat adott, hogyan győzhetjük ezt le.

Létezik-e tavaszi fáradtság egyáltalán, vagy ez csak egy mítosz?

Tavaszi fáradtság igenis létezik, de nem betegség, hanem szervezetünk fiziológiás átállása a télről a tavaszra. Különböző negatív tüneteket azért érzünk ilyenkor, mert a felhalmozott vitamintartalékaink már kiürülőben vannak. A másik oka lehet a hormonháztartásunkban lezajló változások. A tél folyamán kevesebb napfény ér bennünket, így a szerotonin  amit nevezünk boldogsághormonnak is a tél folyamán lecsökken. A téli rövid nappalok és hosszú éjszakák az „alvási hormont”, a melatonint emelik meg a szervezetben. Ez a télről a tavaszra való átállás nem megy egyik pillanatról a másikra, az első tavaszi napsugarak megjelenésével. Hiába süt a nap, mintha még mindig bágyadtabbak, aluszékonyabbak lennénk.

Mit tehetünk azért, hogy a tavaszi fáradtság tüneteit lecsökkentsük?

Elsősorban tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, mert a szerotonin képződését nagy mértékben elősegíti a napfény, valamint próbáljunk minél változatosabban étkezni. Télen megszoktuk a kalóriadús étrendet – gondoljunk csak a téli ünnepekre – és most hogy végre itt  a tavasz, végre feldobhatjuk az étrendünket friss zöldségekkel, gyümölcsökkel.  A gyümölcsök esetén ne csak a citrusfélékre gondoljunk, de a frissen lefagyasztottak is jó szolgálatot tehetnek. Különösen abban az esetben, ha nem boltban kapható kész terméket választunk, hanem mi, magunk fagyasztjuk és tároljuk.

Melyek a leginkább hasznos, immunerősítő zöldfélék ilyenkor?

A színes és sötétzöld levelű növények, a sötétzöld és -piros, különösen sok antioxidánst tartalmaznak, amire a szervezetnek ebben az átmeneti időszakban nagy szüksége van. Mivel tél végére eléggé elsavasodik a szervezet, próbáljunk ezekből minél többet magunkhoz venni, valóságos antioxidáns-kúra ez a szervezetnek.

Elég vitamint kaphatunk természetes forrásokból, nem szükséges-e emellett még vitaminkészítményeket is fogyasztanunk?

Mindig azt szoktam tanácsolni a pácienseimnek, hogy elsősorban természetes forrásból vigyünk be vitaminokat, ha mégsem jutunk hozzá elég természetes forráshoz, akkor érdemes étrendkiegészítőkhöz nyúlni. Ebben az esetben kalcium, B-, C- és D-vitamin, cink legyen nagyon koncentrátumban benne. Hasznosak a multivitaminok is, de nem helyettesíthetik változatos étkezést.

A frontérzékenyek mit tehetnek állapotuk könnyebbé tételéért?

Mivel a frontokat nem tudjuk befolyásolni, csakis magunkat tudjuk erősíteni. Főleg a betegek, pszichés betegek, az idősek, valamint a reumatikus bántalmakban szenvedők vannak jobban kitéve a fronthatásoknak. A helyes táplálkozás, életvitel viszont ellensúlyozhatja valamennyire. Amennyire lehetőségeink engedik, mozogjunk sokat a szabad levegőn, kiránduljunk, szervezzünk szabadtéri programokat. Már az is sokat segíthet, ha a napot váltózuhannyal indítjuk, frissít, energetizál. A szabadtéren való tartózkodásban is érdemes a fokozatosságot betartanunk, ha az első napsugarakkal már ingujjra vetkőzünk, ne csodálkozzunk, ha tavaszi feltöltődés helyett egy alapos megfázást kapunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?