Akadozik a szelektív hulladékgyűjtés Kolozsváron – tippek a környezettudatos városlakóknak

Húszezer lejre bírságolta és hétfőig, július 15-ig adott haladékot a polgármesteri hivatal a Kolozsvár területén tevékenykedő két köztisztasági vállalatnak arra, hogy teremtsék meg a július elsejétől kötelező szelektív hulladékgyűjtés feltételeit. Amíg mindenhova eljutnak a beígért intelligens konténerek és színes műanyag zacskók, néhány praktikus megoldást javasolunk a kolozsváriaknak a szeletív gyűjtésre.

Hiába kötelező július elsejétől a szelektív hulladékgyűjtés Kolozsváron, a város nagy részében két hét elteltével sem teljesülnek ennek feltételei, és megfelelő tájékoztatás hiányában akadnak lakók, akik még csak nem is hallottak róla. Az önkormányzat korábban azt ígérte: a lakónegyedekben színes, vagy jelzéssel (felirattal) ellátott szeméttárolókba dobható el a szelektíven gyűjtött hulladék, a háznegyedekben, belvárosban élők számára színes, áttetsző zsákokat biztosítanak a hulladékelszállító vállalatok. Ám sem a beígért színes, illetve intelligens konténerek, sem a műanyag zsákok nem érkeztek meg a városlakók nagy részéhez.

A Tudatos Kolozsvár nevű, magyar nyelvű Facebook-csoport tagjai emiatt berzenkednek is. „Hiányoljuk a tájékoztatást!”, „Nem kapunk részletes felvilágosítást, így találgatunk és tapogatózunk” – írták a csoportba. Olyan kolozsváriakról van szó, akik próbálnak minél környezettudatosabban élni, azonban úgy érzékelik, nem kapnak magyarázatot a kérdéseikre.

Györffy Orsolya, a Tudatos Kolozsvár csoport adminisztrátora a Maszolnak elmondta: csak annyit tehetnek, hogy hozzászólnak a témához, írnak az illetékeseknek a tapasztalataikról, valamint kérdeznek. „Elvárjuk, hogy ne csak tessék-lássék legyen kivitelezve a szelektív hulladékgyűjtés” – magyarázta.

Az alpolgármester válaszai

Az elégedetlenkedőknek Oláh Emese alpolgármester a Kolozsvári Rádióban azt üzente: a tájékoztatás és az hulladéktároló eszközök késése nem az önkormányzat felelőssége, a két nagy köztisztasági vállalat nem tartotta be az ígéreteit. A késedelemért egyenként 20 ezer lejes bírságot kaptak a városházától, és haladékot július 15-ig a problémák kiküszöbölésére. Ha addig sem sikerül megfelelően ellátni Kolozsvárt a beígért szelektív hulladéktárolókkal, akkor újabb bírságot rónak a vállalatokra. Oláh Emese a rádióműsor betelefonálóinak kérdéseire is válaszolt:

  • Ha kicsi a lakás, a szelektíven válogatott hulladék pedig túl hamar gyűl a tárolókba, akkor nem kell felhalmozni mindent, hanem le lehet vinni a tömbházak elé kihelyezett konténerekbe a felgyülemlett szemetet. Nemsokára oda is kerülnek konténerek, ahová eddig még nem jutottak el a szemétgyűjtő vállalatok hibájából.
  • Ha bizonyos lakástulajdonosi társulásokhoz kihelyezett tárolókba más negyedek lakói bedobálják a nem szelektíven gyűjtött szemetüket, emiatt pedig felhalmozódik a rengeteg hulladék, akkor a szemetelőket nagy összeggel bírságolják meg. Fontos tudni, hogy a lakókat a számláik alapján azonosítják be a hatóságok, és már előfordult Kolozsváron is, hogy a számláknak köszönhetően bukkantak rá a szabálytalankodókra.
  • Bár hatalmas bírságok járnak a lakóknak, ha nem tartják be a törvény rendelkezéseit, addig nem büntetik őket, míg az adott részeken az önkormányzat és a szemétgyűjtő vállalatok nem látták el a saját feladataikat: tehát, ha nincs kihelyezve tároló, vagy nem jutottak a polgárok szelektív gyűjtéshez alkalmas zacskókhoz, akkor nem büntetik őket, ha a „hagyományos” módon gyűjtik a szemetüket.
  • Mivel a konténerek gyorsan megtelnek, sok társulásnál pedig nem is megfelelő a méretük, az önkormányzat értesíteni fogja a vállalatot, hogy mihamarabb cseréljék ki a tárolókat, az ürítést pedig tegyék gyakoribbá.

Hasznos tanácsok

Addig is, amíg a szelektív hulladékgyűjtés feltételei teljesülnek, a környezettudatos városlakók egy része saját szeméttárolók beszerzéséhez kezdett. Összegyűjtöttünk számukra néhány javaslatot. 

Állványra csíptethető zacskók, födéllel

Többen is állítják, ez a legjobb módja az önkormányzat részéről kapott zacskók tárolásának: egy állványszerű szerkezet, amelyre „felcsíptethető” a szatyor, és egy tetővel le is zárható, így nem nyújt kellemetlen látványt a kilógó hulladék.  Kis helyen is elfér, mert nem flexibilis, nem keretbe zárt. Használata azonban kevésbé megbízható, mert a nagyobb hulladékdarabok kiszúrhatják a tasakok oldalát, és lévén, hogy körülöttük nincs tartály, tartalmuk kifolyhat. Ez a fajta szeméttároló alkalmas a szemétgyűjtésre családi házakban és tömbház lakásokban egyaránt, ugyanis napokig biztosítja a felhalmozás lehetőségét, így aztán nem kell folyamatosan leszaladni a konténerekhez minden egyes darabbal. Beszerezhető itt

Három kisméretű, egymás mellé illesztett kuka

Ez a kellék könnyedén beszerezhető, sőt, kis kreativitással a már otthon lévő, különböző térségekbe helyezett szemetesekből is összetákolható, ha aztán a megfelelő hulladékjelző színekkel látjuk el. Családi házaknál akár a kinti tárolásra is alkalmas, mert vízálló, kemény szerkezet. Csupán tömbházban gyűjti meg a gondokat, ugyanis a szobaméretekhez képest  nagy helyet foglal a három kuka egymás mellett. Beszerezhető itt

Egymásra helyezhető kukák

Talán ez a legpraktikusabb a tömbházakban lakók számára, ugyanis kevés helyet foglal: nem széltében, hanem hosszában tölti be a teret. Ugyanakkor lehet családi házakban is alkalmazni. Könnyedén belehelyezhetőek a különböző hulladékok, és nem jelent gondot a kiürítésük sem. Mindemellett stílusosak és elrejthetőek is, ha szükséges. Beszerezhető itt

Kartonból készített, masszív tárolók

A kolozsvári cég által készített tárolók eleve újrahasznosított kartonból készülnek, így meglétükkel is a tudatos életmódra sarkallnak. Mivel hazai termelők készítik környezettudatosan, más hangulatot kölcsönöz a lakásnak: esztétikus, strapabíró, iskolai és óvodai környezetben is alkalmazható. Beszerezhető itt

Szekrénybe építhető kis kukák

Ha semmiképpen sem szeretnénk, hogy a lakásunkban kiemelt helye legyen a szelektív hulladéktárolóinknak, akkor válasszuk a szekrénybe építhető verziót. Így nincs szem előtt, mégis biztosítja a környezettudatos életmódot. Beszerezhető itt

Szelektív láda

A hulladékgyűjtő konténerek kicsinyített másolatai a szelektív ládák. Fémből készült, masszív eszközök, amelyek nem teljesen illeszkednek egy lakás képéhez. Éppen ezért, elsősorban családi vagy társasházak udvarára helyezhetőek. Beszerezhető itt

Fonott kosarak

Újabb környezetkímélő verziója a szelektív gyűjtésnek: a kapott zacskók belehelyezésével nem folyik ki belőle a hulladék. Kellemes képet mutat, nem színes, nem műanyag, így a lakás bármelyik részében megállja a helyét. Beszerezhető itt

Fémcsövek kisebb tárgyaknak

Ezt a fajta tárolót a kisebb méretű hulladékok gyűjtésére javasolják. Rozsdamentes acélból készült rudak, amelyek elsősorban a műanyagpoharakat fogadják be, de bármi mást is, ami megfelel a poharak méretének. Beszerezhető itt.  

Nagy műanyag táskák

Bár könnyebb az otthon található, nagyobb méretű szatyrokat használni, rendelkezésünkre állnak erős készítésű manyag vagy egyéb anyagű táskák is. Ezek a szemét hordozását könnyítik meg leginkább, mert füllel rendelkeznek, de azért is ajánlatos beszerezni, mert nagy mennyiségű hulladékot képesek magukban tartani. is Beszerezhető itt

Régi vödrök

Ha semmiképpen sem szeretnénk kukákra költeni, akkor legyünk kreatívak, és nézzünk körül, keressünk eszközöket a környezetünkben: bármi lehet hulladéktároló, ha szeretnénk, legyen szó régi műanyagvödrökről, műanyagládákról, faládákról vagy éppen fémtárolókról.

„Bármi lehet kuka” – házilag elkészíthető szelektív gyűjtő

Nemcsak a kukát spórolhatjuk meg a kreatív megoldásainkkal, hanem egy kis eszeséggel akár otthon is elkészíthetjük a saját szelektív hulladékgyűjtőnket, amelyhez nem szükséges egyéb, mint egy faszerkezet és pár régi zacskó.

 

A megannyi lehetőség mellett sokan a lakás körül fellelhető eszközök felhasználását javasolják, mert így környezettudatosabb a szemétgyűjtési akció: így a műanyag hulladékot egy műanyag szatyorba, a papírt egy karton dobozba, az üvegeket kosárba, a konzerveket egy ládába, a komposztálható hulladékot pedig komposztáló zacskóba gyűjtik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?