Nők érvényesülési lehetőségei: Albánia és Mongólia is megelőzi Romániát

A világranglista második felében foglalunk helyet, az Európai Unió összes tagállama előttünk áll.

A bánya béka szintjén van Románia a nők érvényesülési lehetőségeinek tekintetében, derül ki a Világgazdasági Fórum által összeállított rangsorból. Ebben 146 ország szerepel, Románia pedig a 88. helyen áll, eggyel lemaradva Indonézia mögött.Fotó: Pixabay

A térség államai mind jóval megelőznek bennünket, írja az economedia.ro. A legelőkelőbb helyezéssel Litvánia büszkélkedhet, a 9. helyen áll, míg Lettország a 13., Albánia a 17., Moldova Köztársaság pedig a 19. A régió többi országa is jobb lehetőségeket kínál a nők érvényesülése számára, így Szlovénia 29., Szerbia 38., Horvátország 55., Lengyelország 60., Szlovákia 63., Bulgária pedig 65.

Ami igazán elgondolkodtató, az, hogy egy sor viszonylag elmaradott ország is megelőz bennünket: Bosznia-Hercegovina a 86., Zambia a 85, Kirgizisztán a 84., Mongólia a 80., Uganda a 78., Kenya a 77., Etiópia pedig a 75. helyen áll.

A Világgazdasági Fórum négy kritérium alapján állította össze a rangsort. A nőknek a gazdasági életben játszott szerepe és az ott kínálkozó lehetőségek alapján Románia a 72. helyet foglalja el, míg az első Fehéroroszország. A nők képzettsége és az oktatáshoz való hozzáférésük tekintetében a 36. helyen állunk.

Az egészségi állapot, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés és a várható életkornak a férfiakétól való eltérése alapján Románia az 1.-26. helyen áll, holtversenyben 25 másik állammal. A legrosszabb a helyzet a nőknek a politikai életben játszott szerepének a tekintetében. Románia 113., közvetlenül Kína előtt áll a rangsorban. Az EU-tagállamok közül csak Magyarországon és Cipruson játszanak kisebb szerepet a nők a politikában, mint Romániában.

A nők a bérezés tekintetében sincsenek elkényeztetve idehaza: az állami szektorban az átlagbérük kb. 200 lejjel marad el a férfiaké mögött, míg a versenyszférában még nagyobb, 350 lej körüli az eltérés, szintén a férfiak javára.

Kapcsolódók

Kimaradt?