Emberéletet követelő zavargások törtek ki egy iráni börtönben

Emberéletet követelő zavargások törtek ki az észak-iráni Karadzs városának börtönében az egyik fegyenc tervezett kivégzése előtt – jelentette az Iráni Emberi Jogok (IHR) vasárnap.

Az erkölcsrendészet őrizetében meghalt Mahsza Amini portréja egy korábbi, az iráni diktatúra elleni tüntetésen | Fotó: Agerpres/EPAA norvégiai székhelyű jogvédő szervezet tudomása szerint az egyik rabot agyonlőtték, tizenheten pedig megsebesültek a szombaton történt rendbontás során. A fegyencek egyik társuk kivégzése előtti magánzárkába helyezése ellen tiltakoztak.

Az iráni hatóságok ugyanakkor arról számoltak be, hogy fegyencek közti leszámolás során vesztette életét a rab. Albor tartomány legfőbb bírája szerint a zavargások a börtön azon részén törtek ki, ahol a kábítószer-bűncselekmények miatt elítélt rabokat tartják fogva. Azt mondta, a fegyencek felgyújtották az ágyneműket is a rendbontások idején. Hozzátette, hogy a helyzet időközben lenyugodott.

Ez már a harmadik jelentősebb incidens iráni börtönben a Mahsza Amini 22 éves kurd nő halála nyomán kirobbant országos tiltakozási hullám alatt. Aminit a kendőviselési szabályok megsértése címén tartóztatták le, és az őrizetben meghalt. Karadzs a rendszerellenes felhangokkal kísért tüntetések egyik központja.

Az IHR úgy tudja, a fegyencek egyebek mellett azt skandálták Ali Hamenei iráni legfelső vezetőre utalással, hogy „halál a diktátorra”. Jogvédők szerint a csaknem három hónapja tartó megmozdulásokon 18 ezer embert vettek őrizetbe, s a tüntetéshullámmal összefüggésben iráni sajtójelentések szerint eddig 28 személyt halálra ítéltek, kettőt már ki is végeztek.

Kapcsolódók

Kimaradt?