banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Pénzbírságot szabhatnak ki azokra a Netflix-előfizetőkre, akik másoknak is odaadják a fiókjukat

A szolgáltatásnak egyáltalán nem tetszik, hogy vannak olyan előfizetők, akik ingyen adnak hozzáférést egy családtagjuknak. Elképzelhető, hogy nekik extra díjakat kell majd fizetniük ezért a „figyelmességért”, közölte a médiaszolgáltató. A magyar, de a külföldi Netflix-előfizetőknél is gyakori jelenség, hogy a nem egy háztartásban élők is hozzáférést szerezhetnek valaki fiókjához. Például azáltal, hogy a profil fenntartója (vagyis aki fizeti a havidíjat) megosztja azt, illetve az ahhoz tartozó jelszót egy családtaggal, ismerőssel vagy baráttal, írja a hvg.hu portál.

Kimondottan zavarja a Netflixet, hogy egyes előfizetői megpróbálnak túljárni az eszén. A jelszómegosztás – legalábbis a háztartáson kívül élőkkel – ugyanis szabályellenes, amire a cég fel is hívja a figyelmet a regisztrációkor. (Más kérdés, hogy a hosszú dokumentációt általában senki nem olvassa végig.)

Fotó: Pexels | Anastasia Shuraeva

A vállalat többször és többféle módon is próbált már tenni a jelenség ellen, és most egy ilyen lépésre szánták el magukat. Ez azonban jóval szigorúbb fellépést takar, a lényege pedig, hogy aki az egyértelmű figyelmeztetés ellenére is jelszómegosztással használ egy fiókot, annak extra díjakat kellene befizetnie a műsorszolgáltatásért.

A Netflix mindezt azzal magyarázza a BGR szerint, hogy a jelszómegosztás egyrészt gátolja a felhasználói tábor bővülését, másrészt rengeteg pénzt buknak miatta. Az extra sarc azonban lehetőséget ad a szabálykövető fiókmegosztásra, az üzemeltető pedig ezt az összeget is tartalomgyártásra fordíthatja – most legalábbis így gondolkodik a Netflix vezetősége.

Különösebb változásra egyelőre ugyanakkor nem kell számítani, mert a cég mindössze három piacon, Chilében, Costa Ricán és Peruban vezet be ilyen szigort, de ezeken a területeken is csak teszt jelleggel. Az extra összeg, amit az új tagnak be kell fizetnie mindhárom piacon azonos szinten alakul, és nagyjából 14 lej ráfordítást feltételez. Azt persze nem tudni, hogy ez a díj máshol is ennyi lesz-e.

A Netflix erről szóló közleményében azt is hangsúlyozta, hogy a változás nem az előfizetők büntetését célozza. Ahogy ugyanis rámutattak, a Standard- és a Premium-fiókok tulajdonosai most is megoszthatják egy másik emberrel a fiókjukat, de csak a szerződésben meghatározott számúval. Ez ebben az esetben legfeljebb kettő, nem velük együtt élő felhasználót jelent.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?