banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

A Netflix és a TikTok kivonult Oroszországból

Felfüggesztette oroszországi működését a Netflix amerikai streamingszolgáltató - közölte a vállalat egyik szóvivője. A TikTok kínai videómegosztó szolgáltató is jelezte, hogy felhasználói Oroszországból nem tudnak ezentúl új tartalmakat közzétenni, illetve nem tudják a más országokból megosztott videókat megtekinteni.  

Közleményében a TikTok azt írta: azért kényszerültek ezt a döntést hozni, mert Oroszországban pénteken törvényt fogadtak el az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztésének szankcionálására. A TikTok jelenleg vizsgálja, hogy milyen következményei lehetnek az új orosz jogszabálynak. Egyúttal hozzátették, hogy a felfüggesztés az üzenetküldési szolgáltatást nem érinti.  

Pénteken az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag fogadta el azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén. Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.  

Azóta számos hírszolgáltató jelezte, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét arra az időre, amíg megvizsgálja az új törvény által előidézett helyzetet. Az orosz hatóságok máig "különleges katonai műveletként" utalnak az Ukrajna ellen indított támadásra, és rendszeresen álhírnek minősítik az orosz katonai kudarcokról, valamint a civil ukrán áldozatokról szóló híreket.  

Kapcsolódók

Kimaradt?