Megdőlt egy mítosz: a barna tyúktojás nem egészségesebb a fehérnél

A barna tojás azért kerülhet többe, mert az ilyen tojást tojó tyúkok többet eszenk, mint fehér tojást tojó társaik, írja a Világgazdaság.

Sok vásárló azt gondolja, hogy a barna héjú tojás egészségesebb és táplálóbb, mint a fehér, s vannak olyan országok, például az Egyesült Államok, ahol előbbi drágább. A válasz nem a tojásban keresendő, egyik színű sem egészségesebb, természetesebb vagy puccosabb a másiknál. Egyszerűen arról van szó, hogy a barna tojást tojó tyúkokat nehezebb nevelni és drágább etetni.Fotó: Pixabay

Alapvetően nincs különbség a tápértéket illetően a barna és a fehér tojás között. A tyúkok fajtája a lényeg – nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Daniel Brey, aki immár negyedik generációs tojástermelő a New York állambeli Jeffersonville-ben. A családi farm naponta több mint 200 ezer fehér tojást állít elő.

A tojás íze és előállításának költsége attól függ, hogy mivel és milyen mennyiségű táppal etetik a tyúkokat. A barna tojást tojó tyúkok pedig általában többet esznek.

A tojások természetesen nem csak barnák vagy fehérek, a tyúk fajtájától függően lehetnek mindenféle színűek, akár kékek és zöldek is, magyarázta a hírtelevíziónak Joan Frank dietetikus. Ő is azt emelte ki azonban, hogy nem függ a színtől, mennyire tápláló a tojás.

„A fogyasztók azonban valami okból azt hiszik, hogy a barna tojás egészségesebb, de ez nem így van” – tette hozzá.

Phil Lempert, a SuperMarket.Guru.com elemzője és szerkesztője megbecsülte, mennyivel hajlandók többet költeni a barna tojásra. Ha egymás mellett van a polcon a barna és a fehér tojás, akkor átlagosan 10-20 százalékkal hajlandók többet fizetni az előbbiért, függetlenül attól, hogy szabad tartású vagy organikus-e – vonta le a következtetést.

Kapcsolódók

Kimaradt?