Az egekben van a tyúktojás ára egész Európában

Április második hetében 43,8 százalékkal volt drágább a tojás az EU-ban, mint egy évvel korábban.

Egy hónap alatt átlagban 14,6 százalékkal nőtt a tojás ára az Európai Unióban, derül ki az Európai Bizottság legfrissebb adataiból. Április második hetében 193 euró volt 100 kg tojás termelői ára, ami 43,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.Pont a tojás ne drágulna? | Fotó: Pixabay/stevepb

A legdrágább Olaszországban volt a tojás, hol 100 kg 227,3 euróba került. A legnagyobb arányú, 54,1 százalékos drágulásra azonban Hollandiában került sor, ahol 208 euróra nőtt az ár.

Romániából nincsenek adatok április második hetéből, egy héttel korábban azonban 128,9 euró volt 100 kg tyúktojás termelői ára, ami a legalacsonyabb érték volt az Európai Unióban. Idehaza azonban idei csúcs volt a 128,9 euró. Januárban átlagban még csak 112,47 euró volt a tojás ára a termelőknél. A márciusi átlagár 592,5 lej volt. Ez éves szinten mindössze 9,1 százalékos drágulást jelent, vagyis nemzetközi összehasonlításban jól állunk.

Románia az EU kilencedik legnagyobb termelője, s elméletileg nem is lennénk rászorulva az importra, azonban a gyakorlatban ez nem így működik. A tojás drágulása az európai piacon három tényező számlájára írható. A háború miatt elmaradtak az Ukrajnából érkező szállítmányok, márpedig a kelet-európai ország évi 8 ezer tonnát meghaladó mennyiségű tojást exportál az EU-ba. A madárinfluenza miatt 8 százalékkal csökkent az EU harmadik legnagyobb termelőjének számító Franciaországban a szárnyas állomány, a tápok és az energia számottevő drágulása pedig szintén felveri az árakat.

Kapcsolódók

Kimaradt?