Nagy a tojáskínálat a húsvéti ünnepek előtt

170-180 millió tojást vásárol Románia lakossága a húsvéti ünnepek alkalmával, 50 százalékkal többet, mint egy átlagos hónapban. A baromfitenyésztők a megnövekedett igényt is könnyedén kiszolgálják, annak ellenére, hogy a tojás ára 15-20 százalékkal csökkent az év elejétől.

"A tenyésztőknél jelenleg 26-28 baniba kerül egy tojás áfa nélkül, ami 15-20 százalékos árcsökkenést jelent decemberhez és januárhoz képest. Nagyobb a kínálat, mert megjelentek a háztáji tojások is, az árak pedig túl alacsonyak, ez pedig nem nagyon segíti a tenyésztőket" - nyilatkozta Ilie Van, a romániai baromfitenyésztők egyesületének elnöke.

Tájékoztatása szerint átlagosan 240-250 tojást fogyasztunk évente, ami 20-22 tojást jelent havi leosztásban, azonban húsvét hónapjában átlagosan 30 tojást is megeszünk.

Az egyesület elnöke ismertette a romániai baromfitenyésztők helyzetét is. Jelenleg mintegy 220-230 engedélyezett farm működik az országban, és nagyon sokan pályáznak európai uniós alapokra újabb farmok létrehozására vagy a meglévők felújítására.

Csökken a háztáji tojások aránya

Ilie Van azt is elmondta, hogy míg az előző években a farmokról származó tojások aránya 25 százalékos volt a kereskedelemben, és a többit a háztáji gazdaságokból lehetett megvásárolni, addig idén ez az arány 40-60. A háztáji tojások arányának 60 százalékra való csökkenése jól mutatja a falvak elnéptelenedését, a fiatalok elköltözését.

Románia évente mintegy 200 millió tojást exportál az Európai Unióba, főként a nyári időszakban, de a feldolgozott tojásokra is egyre nagyobb a kereslet. Ezt tojáspor vagy folyékony tojás formájában viszik külföldre az élelmiszeripari nagyvállalatok számára. Olaszországban a tojások 50 százalékát dolgozzák fel, míg Romániában ez az arány csak öt százalékot tesz ki.

Az éves termelés 1,36 milliárd tojás

Az egyesület elnöke azt is elmondta az Agerpres hírügynökségnek, hogy míg az EU-ban forgalmazott tojások 75 százaléka 3-as besorolású, azaz ketrecben nevelt tyúkoktól származik, addig Romániában ez az arány csak 60 százalék, a fennmaradó 40 százalék 0, 1, illetve 2-es besorolású, vagyis öko farmokról vagy szabadon, földön tenyésztett tyúkoktól származik.

A baromfitenyésztők egyesületéhez tartozó mintegy 200 farm adja az ország tojáskészletének 85-90 százalékát, az éves termelés eléri az 1,36 milliárd darabot - tudta meg a hírügynökség a szakembertől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?