Bedöntötte a hazai tojáspiacot a dömpingáron forgalmazott lengyel termék

Az önköltségi árnál olcsóbban adják Romániában a lengyel importtojást. Az alacsony áraknak a vásárlók örülnek, a termelők azonban felszólították az illetékeseket, tegyenek panaszt az Európai Bizottságnál.

Elárasztja az országot az olcsó, de nem éppen friss importtojás, állítja a Baromfitenyésztők Romániai Egyesülete (UCPR) által készített piaci elemzés. A tanulmány szerint a dömpingárak miatt egy sor hazai termelő a csőd szélére került.

2015-ben ipari körülmények között 1,5 milliárd tojást termeltek idehaza, míg a háztáji gazdaságok tyúkjai további 4 milliárdot tojtak. Ez összesen 5,5 milliárd tojást tesz ki, ami 2,5 milliárddal, majdnem 30 százalékkal marad el a kommunizmus utolsó éveinek termelésétől. A boltokba elméletileg csak a cégek által farmokon megtermelt tojások kerülhetnek, a háztájiból származókat csak piacon lehet értékesíteni.

Az UCPR szerint a hazai termelők két problémával szembesülnek. Az egyik a túltermelés, az elmúlt évben ugyanis a romániai tyúkok a belföldi keresletet 5,2 százalékkal meghaladó mennyiségű tojást tojtak. Erre az export lehetne a megoldás, s tavaly számottevő mértékben nőtt is a kivitel, 133,7 millióról 183 millió darab tojásra.

A behozatal azonban még ennél is nagyobb arányban bővült, 115,9 millióról 181,6 millióra. Az importtojás zöme, több mint 80 százaléka Lengyelországból érkezik, míg a kivitel első számú célpiaca Olaszország. A tanulmány szerzői úgy látják, hogy az importtojás dömpingára még a túltermelésnél is nagyobb gondot jelent.

Az idei év első hat hónapjában a közvetlenül a farmokról értékesített tojás átlagára 0,24 lej volt, amiben nincs benne a válogatás, a csomagolás és a szállítás költsége. A lengyel tojás  ugyanezen időszakban 0,28 lejes átlagáron érkezett, és ebbe az árba már valamennyi költség be van építve.

Egy tojás 21 bani

A lengyel termelők ugyanakkor nagyon jól kihasználták a piac szezonalitását, azt, hogy a termelés a meleg időszakban lényegesen nagyobb. Ennek megfelelően télen, mikor a romániai piacon hiány volt belőle, drágán adták a tojást, nyáron ellenben a darabonkénti árat 0,15 banira vitték le. Az UCPR szerint ezzel törvénysértést követtek el, mivel Lengyelországban 0,35 lej a tojás önköltségi ára, annál olcsóbban értékesíteni pedig tiltott kereskedelmi gyakorlatnak minősül.  

Ez érzékenyen érinti a hazai termelőket, ugyanakkor a vásárlók profitálnak a helyzetből. Idén, elsősorban a Metro C&C áruházakban 21 és 26 bani közötti árakon is lehetett kapni tojást, feltéve ha valaki hajlandó volt minimum 30, esetenként 60 darabot vásárolni, 2,99 és 3,99 lejes áron pedig több hipermarket és diszkont áruház kínált tízes kiszerelést.

A baromfitenyésztők érdekképviselete felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek panaszt a lengyel szerveknél és az Európai Bizottságnál a dömpingárak alkalmazása miatt.   

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?