banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Mamut-elefánt hibrideket hoznak létre, hogy megmentsék a tundrát

Gyapjas mamut-elefánt hibrideket hozna létre a genetikával foglalkozó Colossal nevű vállalat, amely 15 millió dollárt gyűjtött össze a projekt kivitelezésére. A cég alapítói között van Ben Lamm, az informatikában utazó vállalkozó és George Church, a génszerkesztésben úttörő szerepet játszó Harvard Medical School professzora is. Céljuk a sarkvidéki tundra benépesítése, írja a Guardian cikke alapján a telex.hu portál.

A kutatók célja, hogy hidegtűrő elefántokat alkossanak, amelyek úgy néznek ki és úgyis viselkednek, mint a több ezer éve kihalt gyapjas mamutok. Ehhez a kihalófélben lévő ázsiai elefánt génállományát akarják úgy módosítani, hogy a laboratóriumi körülmények között létre hozott embriók már a mamutok DNS-ét is hordozzák. A bundanövesztésért felelős gént a jó állapotban fennmaradt mamut tetemekből nyernék ki. A tervek szerint hat éven belül születnének meg az első életképes, már jelentős bundával megáldott példányok.

Fotó: Pixabay

A kutatók reményei szerint az elefánt-mamut hibridek segítségével visszaállíthatják a sarkvidéki tundra eredeti állapotát, ellensúlyozva a klímaváltozás káros hatásait, ezért egész csordákat képzeltek el. Azonban más kutatók szerint ehhez a terület nagyságának megfelelően több százezer példányra lenne szükség, arról nem beszélve, hogy évtizedekbe telne, mire teljesen kifejlődnének a borjak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?