Megpihent és elszundított a kínai elefántcsorda

Tovább küzdenek Kínában, hogy lakott területen kívül tartsák azt az elefántcsordát, amely tavaly óta vándorol az ország déli részén. A tizenöt elefánt elhagyta természetes élőhelyét, egy rezervátumot, és ötszáz kilométert tett már meg észak felé.

Most főként azt próbálják megakadályozni, hogy az állatok bemenjenek Jünnan tartomány nyolcmilliós fővárosába. A vad elefántok útját Kínában milliók követik, a hatóságok drónokkal, hőkamerákkal figyelik az állatokat, és szinte minden lépésükről beszámolnak.Az elefántok Kunming környékén június 8-án | Fotó: Agerpres/Xinhua

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány közvéleményét lázban tartó vándorló csordáról készült nem mindennapi felvételen látható, hogy a hatalmas emlősök, hosszú útjuk alatt most először, mindannyian lefeküdtek aludni. Az eddigi szokásuktól eltérően egyetlen őrszem sem maradt ébren.

A kínai hatóságok annál inkább vigyáznak rájuk. Az állatokat több mint ötszáz emberrel, száztíz járművel és tizennégy drónnal, hőkamerákkal kísérik és figyelik. A rendőrök kiürítik előttük az utakat a gyorsabb továbbhaladás érdekében, és próbálják elterelni őket a sűrűn lakott településektől.

„Amikor fogytán van az eledelük, az elefántok bemennek még a sűrűbben lakott területekre is. Így aztán elkerülhetetlen az állatok konfliktusa az emberrel. A nagy testű ázsiai elefántok rátámadhatnak az emberre is, ezért mindent meg kell tenni, hogy elkerüljék a falvakat és a városokat” – mondta egy egyetemi tanár, hozzátéve: az embernek abban kellene segítenie, hogy ezek az elefántok visszakerüljenek eredeti élőhelyükre.

Egyelőre nem tudni, hogy az állatok miért hagyták el természetes környezetüket, de a szakemberek úgy vélik, az élőhelyük zsugorodásával kevesebb táplálékhoz jutottak. A tizenöt egyedből álló csorda 2020 márciusában indult útnak a mianmari határnál fekvő rezervátumból észak felé. Kisebb-nagyobb szünetekkel eddig több mint ötszáz kilométert tettek meg. Jelenleg a tartomány fővárosa, Kunming térségében tartózkodnak, és a szakembereknek elsődleges célja, hogy távol tartsák őket a nyolc és fél millió lakosú várostól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hatóságok több tonna gyümölccsel próbálják eltéríteni az állatokat, és közben elköltöztetik a lakosságot azokról a helyekről, amelyek az elefántok útjába kerülnek. Vonulásuk alatt az állatok hatalmas károkat okoztak: egész kukoricatáblákat ettek fel, ültetvényeket tapostak össze, istállókat zúztak szét, és víztartályokat ürítettek ki.

Az ázsiai elefántok kiemelten védett állatok Kínában. A szigorú törvények hatására Jünnan tartományban a vadon élő elefántok száma háromszáz körülire tehető, míg négy évtizeddel ezelőtt kevesebb mint kétszázat tartottak számon. Természetes élőhelyük azonban ugyanebben az időszakban negyedére, mintegy ötszáz négyzetkilométerre csökkent.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?