Madárgyűrűző tábort szerveztek a Gyilkos-tónál

Több mint 400 gyermek részvételével tartottak madárgyűrűző tábort szeptember 13. és 20. között a Gyilkos-tónál. Az eseményt negyedik alkalommal szervezte meg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park és a Gyilkostó Adventure Egyesület a magyarországi Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal partnerségben.

Egy héten át mérte fel a Gyilkos-tó környékén élő madárfajokat a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park testvérintézményével, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Gyilkostó Adventure Egyesülettel közösen – számolt be az eseményről Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park igazgatója. Fotók: Hegyi Barna

A magyarországi intézmény hét szakmunkatársa két turnusban végezte a helyi madárállomány felmérését. A folyamatba, környezetvédelmi nevelés céljából a balánbányai, a csíkszentdomokosi, az almásmezői, a gyergyószárhegyi, valamint a gyergyószentmiklósi iskolák tanulóit vonták be. Több mint 400 diák nyert betekintést az ornitológia világába a magyarországi szakemberek irányításával – részletezte Hegyi Barna.

Beavatták a folyamatba a gyerekeket

„Különleges élményben volt része a gyerekeknek, hiszen testközelből láthatták, és meg is érinthették a környékünkön élő, gyűrűzésre befogott madarakat. Pontosan ez volt a célja a tábornak, amelyet negyedik alkalommal szerveztünk meg a Gyilkos-tó mellett” – fogalmazott Hegyi Barna.

Az idei program keretében Berecz Tibor, környezeti nevelő ismertette a gyermekkel a madárgyűrűzés létjogosultságát és elmondta, hogyan zajlik ez a tevékenység. A gyerekeket beavatták a madárállomány felmérésének folyamatába, megnézték, hogy hol és hogyan fogják be hálóval a madarakat, majd a konkrét gyűrűzés módszerét is bemutatták nekik. Emellett rendkívüli élményt nyújtott a tanulók számára az, hogy a madarak szívverését is hallhatták – emelte ki a program főbb pontjait az igazgató.

Magyarországon már kihaltak

„A gyűrűzést és feljegyzést követően még egy érdekességet megtapasztalhattak a tanulók: a madarakat, ha a hátukra fektetik, pár pillanatig mozdulatlanná válnak, majd, amikor a rendkívüli testhelyzetből magukhoz tértek, elrepülnek. A helyi madárállomány felmérésének eredményeiből számos érdekességre fény derült: létezik itt még az a két faj – a vízirigó és a háromujjú hőcsik –, amelyek Magyarországon már kihaltak” – tudatta a szakember.

A tábori program részeként tó körüli sétát tettek és a Békás-szorost is meglátogatták a résztvevő gyerekek. Az idei program első napján, a megfelelő, szélcsendes időjárásnak köszönhetően 40 madarat fogtak be, és mintegy 11 fajt azonosítottak. 2018-tól számolva 38 különböző fajhoz tartoz, összesen 1023 madarat gyűrűztek meg. A program lebonyolítását akárcsak a korábbi években, ezúttal is a Polgártárs Alapítvány és a Mol Románia támogatta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?