banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Legkorábban két hét múlva nyithat újra a parajdi sóbánya

Betonalagút építésével tennék biztonságossá a lejutást a víz-, illetve iszapszivárgás miatt bezárt parajdi sóbányába. Bár folyamatosan dolgoznak a probléma elhárításán, legkorábban két hét múlva nyithatja meg újra kapuit a turisták körében rendkívül kedvelt Hargita megyei létesítmény. A turisztikai szolgáltatók összefogással kínálnak alternatívákat a kirándulóknak.

Folyamatosan dolgoznak a parajdi sóbányában azon, hogy újra biztonságossá tegyék a létesítménybe való lejutást – közölte a Maszol érdeklődésére Sebestyén József műszaki igazgató. Jelenleg is nagy mennyiségű víz szivárog az érintett részen, de ez nem veszélyezteti sem a turisták által látogatott kezelőbázist, sem a só kitermelését, tette hozzá. Gyűjtőmedencéket építettek, ide szivattyúzzák és gyűjtik össze a vizet, amelyekből a felszínre szállítják.

A bejáratként szolgáló részen betonalagút építését kezdték el, ehhez készítik elő jelenleg az anyagokat és nekifogtak a dúcolás elkészítésének. „Nagyon reméljük, hogy két héten belül megoldódik a helyzet, ha nem jön közbe valamilyen rendkívüli esemény” – mondta el Sebestyén József. Fotó: Parajdi Sóbánya | Csudai Sándor

A parajdi sóbánya 2021-ben a legnépszerűbb erdélyi turisztikai objektum volt. Tavaly 503 ezer jegyet adtak el, kb. 100 ezerrel többet, mint 2020-ban. A létesítmény ideiglenes lezárásának idejére Hargita megye turisztikai szolgáltatói igyekeznek alternatívákat kínálni a kirándulóknak. „Nem feltétlenül jött ez most jól az ágazatnak, szegény embert az ág is húzza” – fogalmazott Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának udvarhelyszéki alelnöke.

Mint a politikus beszámolt róla: amikor kiderült, hogy a bányába nem mehetnek be a látogatók, elkezdődött egy együttgondolkodási folyamat arról, hogy a Parajdra látogatók számára hogyan tudnak megfelelő alternatívát kínálni. Ennek szellemében a Visit Harghita alkalmazás felületein összegyűjtötték a település és a környék szabadidős kínálatát, valamint push üzenetekkel igyekeztek elérni a felhasználókat. A folyamatban partnerre találtak a szejkefürdői Mini Erdély Park vezetőségében, ahol ötleteket és útbaigazítást adnak arra vonatkozóan, hogy mivel tölthetik el az időt a Parajdra érkezők. Egy jó ideig még biztosan nem népesülhet be a föld alatti csodavilág

A Visit Harghita oldalán megjelenik többek között a parajdi Sószoros, a helyi sós vizű strand, különböző természetjáró- és lovas programok, élményfoglalkozások. A környéken felkereshetőek Korond, Alsósófalva, Siklód, Énlaka, Farkaslaka, Székelyudvarhely, Zeteváralja, Varság nevezetességei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ebbe a sorba illik a már Maros megyében, de Parajd közelében található Szováta. Az üdülőváros turisztikai kínálatát Szolláth Hunor helytörténész, idegenvezető foglalta össze a Maszol érdeklődésére. Szováta legnagyobb vonzerejét a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Medve-tó adja. A négy hektáron elterülő, gyógyhatású tó, az úgynevezett heliotermikus tavak közé tartozik. Reumatikus betegségekkel és gyulladásokkal, illetve meddőséggel küzdőknek ajánlják az itt fürdőzést. A Medve-tó mellett a fürdőzők rendelkezésére áll a Mogyorósi-tó, valamint a Rigó-tó is, utóbbinál az iszapkezelés is kipróbálható – emelte ki Szolláth Hunor. A szovátai Medve-tó

Szováta tavait kiépített tanösvények segítségével lehet bejárni. Szintén érdekes kirándulóhely a Belvedere kilátó, ahonnan be lehet látni az egész várost. A túrázóknak vonzó lehet a Kápolnás-tető, a Bekecs-tető, vagy a Parajd és Szováta között található Rapsóné-vára. A városban ugyanakkor a pihenésre is lehetőség van, több szolgáltató kínál wellness-lehetőséget. Érdekes program lehet a Vármezőig felmenő gőzmozdony vontatta kisvasút kipróbálása is, tette hozzá a szakember. Emellett Szováta arculatához hozzátartoznak a századfordulón épült villák, amelyek szépen fel vannak újítva a főút mentén – osztotta meg Szolláth Hunor.

Mint ismert, július 23-án délután a bányába vezető járat mennyezetén kezdett beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, aminek következtében agyag- és paladarabok hullottak az útra. Az eset nyomán több száz turistát kellett kimenekíteni a létesítményből és a sóbánya azóta sem látogatható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?