Láván, vulkánsütőben készíti pizzáit: íme a világ legkülönlegesebb pizzériája

Mario David García Mansilla guatemalai szakács tíz évvel ezelőtt földrengésre ébredt, majd meglátta a háza fölött röpködő tűzgömböket. Noha kezdetben elmenekült, kis idő elteltével visszamerészkedett a veszélyes területre: ma már nemcsak ott lakik, hanem valósággal összhangban él a vulkánnal. A 34 éves séf volt az első, aki a Pacaya füstölő láváján kezdett el pizzát sütni. Nem hétköznapi étterme, a Pizza Pacaya két másik embert alkalmaz, írja a sokszinuvidek.24.hu portál.

A Pacaya általánosságban véve egy barátságos vulkán, a legtöbb kitörése során a láva rendkívül lassan folyt ki belőle, ami igazi turisztikai látványossággá változtatta azt. Naponta akár 300 turista is ellátogat ide.

Fotók: JOHAN ORDONEZ / AFP

2010. május 27-én a Pacaya vulkán hatalmas erővel tört ki, ezért Mario David García Mansilla sietve távozott a lakásból, felvette a barátait, együtt terveztek minél távolabbra kerülni a lávarengetegtől. Kíváncsiságában azonban elkezdett a vulkán irányába haladni, írja az Atlas Obscura. Emlékei szerint ahogy közeledtek a csúcs felé, az ég vörösben izzott, a vulkántól egy kilométerre olyan hőséget éreztek, mintha szaunába léptek volna be, a zaj pedig vadászgépek fülsüketítő hangjához volt hasonló.

Mivel nem érzett félelmet, eldöntötte, soha nem hagyja el a 16 ezres lakosságú San Vicente Pacaya városát. Ez egyike a Guatemala legaktívabb vulkánja körül fekvő 21 településének. A 2010-es veszélyhelyzet után Garcia többször is megmászta a vulkánt, hogy megnézze, mi van odafönt. Egyik látogatása során az idegenvezetők pillecukrot égettek a vendégeknek. Ekkor döntötte el, hogy jómaga is kihasználja a természeti adottságokat.

Eleinte steakkel és csirkével próbálkozott, de realizálta, hogy túl sok körettel kellene felmásznia a vulkánhoz. Amikor megpillantotta a barlangokat, amelyekben még izzott a láva, az az ötlete támadt, hogy pizzasütőként használja azokat. Noha kezdetben odaégtek a pizzák, rátalált az aranybarnára sütés módjára. Paradicsomszószból, reszelt sajtból és húsfalatokból áll a feltét. 

2019-ben nyitotta meg az éttermét. Jellemzően csak előrendeléseket fogad, így pontosan tudja, mennyi alapanyagot kell felvinnie a vulkánhoz. Garcia egyébként nem az első ember a földön, a ki láván sütöget. A vulkanológusoknak tulajdonképpen rituáléja, hogy így főznek kávét vagy tükörtojást. A pizzával viszont magasabb szintet képvisel.

Kapcsolódók

Kimaradt?