Újabb tanulmány erősítette meg: újra kitörhet a Hargita megyei vulkán

Újra aktiválódhat a székelyföldi Csomád-vulkán – erősítette meg egy nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya.

A Csomád a Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja, kráterében formálódott ki a turisztikai attrakciónak számító Szent Anna-tó. A magmakamrájában 20 és 60 köbkilométer közötti mennyiségű láva található, amely a felszínre törhet – olvasható a Smithsonian Intézet folyóiratában ismertetett tanulmányban.

Korábbi mérések szerint a Csomád vulkán 32 ezer éve tört ki utoljára, de a friss becslések ezt későbbre, 9800 évvel ezelőtti időpontra helyezik.  A svájci, magyar, francia és román kutatókból álló csoport a helyszínen vizsgálódva arra a következtetésre jutott, hogy a hegykéreg alatt található kőzetek átlag 15 százaléka megolvadt, helyenként az arány a 45 százalékot is eléri. Ez pedig a kitörni készülő vulkánokra jellemző állapot – mondta Michael Ackerson, a Smithsonian Múzeum kőzettani részlegének kurátora.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy elkerülhetetlenül be fog következni a Csomád-vulkán aktivizálódása – hívták fel a figyelmet a kutatók, de ez teljességgel elképzelhető. Mint korábban írtuk, magyar szakemberek is kimutatták, hogy a Csomád nem tekinthető inaktív tűzhányónak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?