Ismét ébredezik a Popocatépetl vulkán

A "füstölő hegy" az utóbbi hetekben ismételten fokozott aktivitást mutat, csak vasárnap és hétfőn 102 kisebb vízgőz- és gázkitörést regisztráltak.

Hatalmas füst- és hamufelleget eregetett hétfőn a Mexikóvárostól délkeltre fekvő Popocatépetl vulkán. A füstoszlop majdnem egy kilométer magasan kígyózott a tűzhányó felett – közölte Puebla állam katasztrófavédelmi hatósága a Twitteren.

A mexikói katasztrófavédelmi központ (Cenapred) óva intett mindenkit attól, hogy megközelítse a vulkánt. A széljárás a hamut tartalmazó felleget Puebla állam irányába hordta.

A Popocatépetl – azték nyelven "a füstölő hegy" – az utóbbi hetekben ismételten fokozott aktivitást mutat, csak vasárnap és hétfőn 102 kisebb vízgőz- és gázkitörést regisztráltak – tájékoztatott a Cenapred. Vasárnap ráadásul a vulkán felett két kilométer magas füstoszlopot lehetett látni.

Az 5452 méter magas vulkán gyakorta mutat megnövekedett aktivitást. A Popocatépetl México, Puebla és Morelos szövetségi tagállamok határain fekszik. A tűzhányó körül tizenkét kilométeres zárt zónát alakítottak ki a hatóságok. A vulkán 100 kilométeres körzetében 25 millió ember él.

Kapcsolódók

Kimaradt?