A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szári Zsolt szerint a tógazdák mindössze annyit tudnak tenni, hogy kilövési, illetve riasztási engedélyt kérnek a természetvédelmi hatóságtól. Ám ez csak a kijelölt területeken és időpontban, meghatározott példányszámra érvényesíthető. Tavaly összesen nyolcszáz madarat lőttek ki, ennek 90 százalékát tógazdaságok területén.

Idén a Balatonon két helyszínen – Tihany­ban és Alsóörsön – gyéríthető a kárókatonák állománya, de a Balaton vízterületén nem lőhető a madár, mivel a hatóságok szerint a gyérítés zavarná a védett, vonuló madarakat is. 

A kárókatona közvetlen kárt okoz a hal elfogyasztásával, a halak megsebzésével, parazitás halbetegségek terjesztésével, és a telelő, nyugalmat igénylő halállományok megzavarásával. Ahol megtelepszik egy kolónia, ott az ürüléke tönkreteszi a fákat. A Balaton esetében a Fehérvíz környékén, vagy a Kis-Balatonnál például a kócsag és szürkegém fészkelőhelyeit is veszélyezteti egy idő után. Egyetlen védelmi megoldás a Balaton befagyása lehet.