Gombából készült, élő koporsókba is lehet temetkezni Bécsben

Hamvasztás nélküli, természetközeli temetést tesz lehetővé az a gombafonalakból készült „élő koporsó”, amelyet a Bécsi Temetkezési Vállalat mutatott be. Az „élő koporsó” egy fiatal holland építész találmánya, létrehozásához Európában őshonos gombafajtákat használnak, amelyeket egy hét alatt növesztenek formára, majd kiszárítják őket, ezáltal leállítják a növekedésüket, írja az index.hu portál.
 

Mindez elsőre furcsának tűnhet, de a Business Insider korábbi videójában átlagosnak mutatkozik a találmány:

Működése egyszerű: amikor a koporsó talajvízzel érintkezik, a gombák újra életre kelnek, és segítenek a holttest lebontásában. Ráadásul a komposztálásban semlegesítődnek a testből felszabaduló méreganyagok és regenerálódik a talaj is.

A gombafonalakból növesztett koporsó habkönnyű, de szupererős – olvasható a bécsi külképviselet iroda közleményében. Mint írják, a koporsó ránézésre hungarocellhez hasonlít, és pont olyan könnyű is, viszont elbír akár egy 200 kilós testet is. A koporsóbélés alapvetően mohából készül, de külön kérésre kialakítható vászonból is. A koporsó hagyományos és természetközeli temetésekhez egyaránt használható.

Az élő koporsó előnye még, hogy az előállításakor nem termelődik szén-dioxid, ráadásul kiváltja az egyre értékesebb faanyagot is. Egyelőre az osztrákok is külföldről importálják ezeket, de hamarosan Ausztriában is megindulhat a gyártása. A Bécsi Központi Temetőben, a Wiener Zentralfriedhofon már külön parcellát alakítottak ki azoknak, akik természetbarát módon szeretnének temetkezni.

(Nyitókép: YouTube | Business Insider)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?