Virágkoszorúk helyett pénzt gyűjtenek a temetéseken egy Arad megyei településen

Virágkoszorúk helyett pénzt gyűjtenek a temetéseken az Arad megyei Gyorok községben. A polgármester kezdeményezésére két évvel ezelőtt vezették be az újítást, aminek hatására hetven százalékkal csökkent az összeszáradt, megfakult koszorúk jelentette hulladék mennyisége.

A lakosok pozitívan fogadták Corneliu Popi-Morodan polgármester felhívását, aki arra kérte őket, hogy szakítsanak a több évszázados tradícióval, és temetéskor csak a szűk család vigyen virágkoszorút az elhunyt sírjára, a többség pedig a koszorúk árával, pénzadománnyal és egy kedves üzenettel segítse a hozzátartozókat. A kápolnánál külön perselyeket helyeztek el, amibe a temetésen részvevők be tudják tenni borítékjaikat – írta meg az Arad Online.

Illusztráció forrása: MTI

Az intézkedésre a polgármester szerint azért volt szükség, mert a legtöbb esetben a családtagok nem tudták, kik vittek koszorút, el sem olvasták a szalagokon szereplő részvétnyilvánításokat. Az elöljáró meglátása szerint „felesleges pénzkidobás koszorút venni, mivel ezek idővel elhervadnak és tönkremennek, majd kidobják és elégetik őket”, a virágkoszorúk árával azonban a gyászoló családot segíthetik az ilyenkor keletkező költségek megtérítésében.

A polgármester szerint az intézkedés bevezetése óta a temetőben 70 százalékkal csökkent a hulladék mennyisége. Míg két éve három autónak kellett elszállítania a felhalmozódott koszorúkat, addig most elég egy jármű is. A módszer egyébként nemcsak a családokat kíméli a nagy költségektől, hanem a községházát is, mivel kevesebbet kell fizetnie a hulladék elszállításáért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?