Ez az applikáció megmondja, milyen madár énekét hallja

Amerikai szakértők egy csoportja kivételes alkalmazást fejlesztett ki: a Chemnitz Műszaki Egyetem és a Cornell Egyetem csapata 2018-ban adta ki telefonos alkalmazását, ami ma már világszerte használható. A BirdNET háromezer madárfajt képes megkülönböztetni mesterséges intelligencián alapuló algoritmusának köszönhetően – számol be róla a National Geographic alapján a femcafe.hu portál. 

2020-ban a letöltések száma látványosan emelkedett, a szakértők szerint azért, mert a világjárvány korlátozásaiból fakadó bezártság alatt nőtt az érdeklődés a természet iránt.

Fotó: Pexels | Jean van der Meulen

A madárdal azonosítása bonyolult folyamat, ezért tekinthető forradalmi újításnak az applikáció. A mesterséges intelligencia a Chemnitz Műszaki Egyetem szerveréhez kapcsolódik, a mesterséges neurális hálózat kérésre viszonylag rövid idő alatt tud fajt kötni az érzékelt hangokhoz. A kutatócsoport egy indiai kutatócsoporttal is tesztelte az alkalmazást, ami azt az eredményt hozta, hogy az alkalmazás megbízhatósági rátája az ázsiai országban honos fajok esetében is 80-85 százalékos. A kiszűrhetetlen környezeti zajok miatt ennél sokkal magasabb arányt nem nagyon lehet egyelőre elérni.

Az alkalmazás amellett, hogy segíti a felhasználókat a madarak megismerésében, a kutatók munkájához is hozzájárul, ugyanis anonim módon, a személyiségi jogokat védve gyűjti az adatokat az egyes fajokról. A visszajelzéseket figyelembe véve az alkalmazás folyamatosan fejlődik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?