Abszolút rekord dőlt meg Romániában: hét fiókája van egy gólyacsaládnak

Abszolút rekord dőlt meg 2019-ben Romániában: hét fiókát nevelt fel egy gólyapár, tájékoztatott pénteken az ország területén fészkelő gólyák számlálását és nyilvántartását célzó program vezetője, a Román Madártani Egyesület.

Heten | Fotó: AgerpresA Suceava megyei Hodornic de Sus faluban álló gólyafészekben regisztrálta a társaság a hét kis gólyát. A gólyapár részéről rendkívüli erőfeszítést igényel a fiókák táplálása, és a hét kis gólya felnevelése csak táplálékban gazdag vidéken sikerülhet – tették hozzá a madártani társaság munkatársai.

A népes gólyacsaládról az Uite barza (Nézd a gólyát!) telefonos alkalmazással érkezett a bejelentés. A madártani társaság a gólyák számlálására fejlesztette ki az applikációt, amelyen önkéntesek 3206 gólyafészket jelentettek be, de ezek közül csak 2788-at sikerült a földrajzi koordináták alapján is igazolni.

Voltak ugyanis olyan fészkek, amelyeket többen is bejelentettek, illetve olyanok, amelyeket mozgó autóból regisztráltak, így a helymegjelölés nem volt pontos. Az összeírás során 6580 gólyát, köztük 3044 felnőtt madarat számláltak meg. A székelyföldi Madéfalván számolták a legtöbb gólyafészket, ott 42 gólyacsalád fészkel.

Hét tojást tojt 2019 tavaszán a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben lakó Leske névre keresztelt gólya is, de az első két tojást Miska névre keresztelt párja kidobta a fészekből, egy tojás nem kelt ki, egy kisgólya pedig, nem sokkal kikelése után, elpusztult. 

Kapcsolódók

Kimaradt?