A Dorian hurrikán kipusztíthatott egy ritka madárfajt

A Bahamák fölött dübörög a Dorián hurrikán, amely jelenleg az Egyesült Államok felé tart, és hatalmas pusztítást hagy maga után: eddig legalább hét emberéletet követelt és 13 ezer otthont tett lakhatatlanná, környezetvédők szerint pedig a karibi szigetek egyedülálló állatvilágát is megtizedelte, és nagy valószínűséggel egy veszélyeztetett madárfaj, a bahamai csuszka is kihalhatott miatta – írja a Gizmodo.

A bahamai csuszka a szigetek fenyőerdőiben élt, és ezek az élőhelyek már a Dorian előtt megannyi veszélyt tartogattak a madárra nézve, ugyanis folyamatos fakivágások és korábbi viharok pusztították a fákat, ezzel együtt pedig csökkentették a bahamai csuszka állományát is.

Egy 2007-es felmérés rávilágított, hogy a térségben csupán 23 egyed él, 2018-ban pedig egy másik felmérés bizonyította, hogy már csak 2 csuszka található a szigeten. Környezetvédők szerint a Dorian megadhatta a fajnak a kegyelemdöfést, a heves szél könnyen végezhetett a madarakkal, a viharok miatt  az erdőket elárasztó sós víz pedig tovább írtja élőhelyeiket, a fenyőfákat – hívja fel a figyelmet az Index.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?