Csökken az amerikai és európai tavak vizének oxigénszintje

Több száz tó vizének oxigénszintje csökkent az elmúlt négy évtizedben az Egyesült Államokban és Európában - figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a fogyatkozó oxigénszint fokozott halpusztulást, algavirágzást és metánkibocsátást eredményezhet.

A Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői csaknem 400 tó vízének hőmérsékletét és oldottoxigén-szintjét elemezték. Megállapították, hogy a vizsgált tavak felszíni vizeiben átlagosan 5,5 százalékkal, a mélyebb vizekben 18,6 százalékkal csökkent az oldott oxigén szintje.

Craig E. Williamson, az ohiói Miami Egyetem biológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője szerint az eredményeik azt sugallják, hogy az éghajlatváltozás okozta melegedés és az emberi tevékenységek miatt egyre csökkenő víztisztaság az oka az oxigénszint fogyatkozásának.

Fotó: Pexels | Sebastian Beck

A mélyebb vizek oxig énszintjének csökkenése komoly fenyegetést jelent az olyan vízi élőlényekre, amelyek érzékenyebbek a hőmérséklet emelkedésére, ilyenek például a hidegvízi halak. A nyári hónapokban ezek a teremtmények a hűvösebb, mély vizekbe vonulnak vissza, ám ha ezek oxigénben szegények, akkor a halak nem maradnak életben.

Valószínű, hogy a világ más tavaiban is hasonló lehet a helyzet

A vizsgált tavak nagyjából negyedénél a felszíni vizek oxigénszintjének emelkedését észlelték a kutatók, ami ugyancsak rossz jel, mert valószínűleg a fokozott algavirágzással áll összefüggésben. Ezekben a tavakban a mélyebb vizek oldottoxigén-szintje "nagyon alacsony", sok faj számára lakhatatlan volt. A kutatások szerint az ilyen oxigénhiányos tavakban az üledékből metán szivárog.

A kutatás az európai és amerikai tavak mellett egy japán, valamint néhány új-zélandi tóra is kiterjedt. A szakemberek szerint valószínűleg a világ más tavaiban is csökken az oldott oxigén szintje, aminek az az oka, hogy az éghajlatváltozás okozta melegedés miatt csökken az oxigén vízoldhatósága.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?