Bugatti-külső alatt egy húszéves Toyota Corolla-motor rejtőzik a tálibok által tervezett sportautóban

Afganisztán tálib vezetői bemutatták az afgán mérnökök által készített első sportautót. Az eseményt „az egész nemzet számára megtiszteltetésnek” nevezték – ír ja a The Telegraph. Futurisztikus megjelenése (amit egy Bugattitól kölcsönöztek) ellenére az autó motorja egy több mint 20 évvel ezelőtti Toyota Corolla modellből származik.

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője vasárnap a Twitteren osztott meg egy videót a hóban sodródó szuperautóról. Mudzsahid szerint az autó megtervezése és gyártása megtiszteltetés az országa számára.

A bemutatott felvételeken látható, hogy egykori tálib lázadók gyűlnek az autó köré, miközben a sofőr felpörgeti a motort egy kátyús utcán.

Fotó forrása: Twitter / @Zabehulah_M33

A Mada 9 nevű autót öt éven át építette az Entop vállalat az afganisztáni Műszaki Szakképzési Intézet 30 mérnökből és tervezőből álló csapatával – derül ki a Tolo News helyi hírcsatorna beszámolójából.

Az iskola igazgatója, Ghulam Haidar Shahamat szerint a motor elég erős ahhoz, hogy a jármű megfelelőképpen gyorsulhasson, de azt is megjegyezte, hogy a motor egy 2000-es Toyota Corollából származik. Az autó specifikációit azonban még nem hozták nyilvánosságra, így azt sem tudni, hogy milyen végsebességet érhet el – tette hozzá az Insider.

Mohammad Riza Ahmadi, a Mada 9 tervezője a Tolo News-nak elmondta, hogy reményei szerint az autó „ünneplésre ad majd okot” a háború sújtotta országának. „Ez az autó egy nagykövet lesz, beutazza Afganisztánt, és megmutatja az embereknek a tudás fontosságát”, fogalmazott.

Bár a hírek szerint már több ajánlat is érkezett rá, Ahmadi szerint az autó még nem eladó. A Mada 9-et a tervező szerint országszerte, sőt talán Afganisztánon kívül is bemutatják majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?