Arcuk eltakarására kötelezik a női műsorvezetőket a tálibok Afganisztánban

Korábban azt ígérték, hogy az iszlám törvények és az afgán szokások keretei között mindenki jogait tiszteletben tartják.

Afganisztánban a televízióban műsort vezető nőknek adás közben el kell kendőzniük az arcukat az országot vezető tálibok rendeletének értelmében.Burkát viselő nő | Fotó: Wikipedia

A rendeletet a radikális iszlamisták erkölcsvédelmi minisztériuma, illetve a tájékoztatási és kulturális minisztérium adta ki. A jogszabályhoz fűzött közlemény szerint a rendelet „végérvényes, és nincs helye vitának”. Az új szabályokat megküldték az ország különböző televíziós és rádiócsatornáinak.

Hatalomátvételük után a tálibok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik korábbi uralkodásukhoz képest. 1996 és 2001 között a radikálisok még azt is megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, vagy oktatásban részesüljenek.

A korábbi ígéretekhez képest a radikális iszlamisták az utóbbi hetekben ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait. Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője például azonnali hatállyal elrendelte szombaton a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken, és javasolta, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az öltözködési szabályok megsértőinek a vonatkozó rendelet értelmében a legközelebbi férfi rokonát vonják felelősségre.

Márciusban hosszú hónapok után újra középiskolába és felsőoktatási intézménybe járhattak volna a lányok és a nők a tálibok előzetes bejelentése szerint, de ezt visszavonták. A tálibok vezetése legfeljebb az általános iskolai hatodik osztályig engedélyezte a lányok oktatását.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?