Több mint száz embert végeztek ki bírósági eljárás nélkül Afganisztánban

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta több mint száz egykori állami alkalmazottat végeztek ki bírósági eljárás nélkül Afganisztánban – derült ki egy belső ENSZ-jelentésből, amely a dpa hírügynökség birtokába jutott.

Az esetek több mint kétharmadában a gyilkosságokat a hatóságok emberei vagy a vezetéshez közel álló csoportok követték el. Sok esethez gyaníthatóan az Iszlám Állam dzsihadistáinak is köze volt.

Iszlamista tálib fegyveresek Kandahárban 2021. szeptember 1-jén. Az iszlamista tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból; az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott.

Fotó: Agerpres/EPA

A belső jelentés António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalában készült a Biztonsági Tanács számára.

A dokumentum szerint számos emberi jogi aktivistát és újságírót is ért támadás vagy zaklatás az utóbbi hónapokban, volt olyan, akit jogtalanul őrizetbe vettek vagy bántalmaztak. Az ENSZ információi szerint nyolc aktivistát és két sajtómunkást öltek meg a tálibok, iszlamista fegyveresek vagy más ismeretlen támadók.

Joe Biden amerikai elnök a nyár végi elrontott kivonulási stratégiájával Vietnam óta nem látott katasztrófát okozott Afganisztánban. Később még a saját szövetségeseit is elárulta, kiadta a kormánya a táliboknak őket, és még az Afganisztánban ragadt amerikaiak, tehát saját polgáraik kimentését is akadályozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?