banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Befejeződött a költési szezon, ezért látni kevesebb madarat augusztusban

 

Tavasszal és a nyár első felében a kert, a park, az utcai fasor zeng a madarak énekétől, majd a fiókák és az etető madarak hangjától, a fűben folyamatosan ott keresgélnek a fekete rigók és az itatók körül is sürögnek a madarak. Ennek oka, hogy a települési fajok többsége két fészekaljat is nevel egy szezonban, ráadásul ha jól érzik magukat valahol, nagy valószínűséggel a második költést is az első helyszín közelében végzik, írja a Magyar Madártani Egyesület kiemelve, hogy nem kell megijedni, ha augusztusnak elcsitul a csiripelés, és kevesebb madár bukkan fel a környékünkön.

Augusztus hiányérzettel párosul, hiszen kiürülnek a legismertebb és legkedveltebb fecskék és fehér gólyák fészkei (bár néhány fecskepár akár szeptember végéig is folytathatja a költést), valamint a levegőben vadászó, a szántókon, árokpartokon szedegető madarak hirtelen, napok alatt tűnnek el.

Szerencsére ezt a látszólagos madárhiányt nem a tömeges pusztulásuk, hanem a viselkedésük természetes változása okozza. A tojások kiköltése, majd a fészekben fejlődő fiókák etetése helyhez köti a madarakat. A fiatalok fészekelhagyását követően a kényszerű területhűség csökken, a második költés végén pedig meg is szűnik. Ilyenkor a még néhány napig, egy-két hétig együtt maradó családok egyre jobban eltávolodnak a fészektől, ahova mind ritkábban vagy már egyáltalán nem is térnek vissza. A fiókák teljes önállósodása és szétszéledése után a párkapcsolat is megszűnik vagy lazul, ezek következtében csökken látványos mértékben a madarak eddig tapasztalt koncentrációja, ez vezet a csökkenő madármegfigyelésekhez.

Fotó: Unsplash

Az őszi vonulással aztán valóban elkezd csökkenni a madárállomány, hogy szűk két hónapon belül, az Eurázsia északi térségeiből és a hegyvidékekről érkező átvonulókkal és a nálunk telelőkkel ismét növekedjen a faj- és egyedszám, majd az etetőknek és a téli itatásnak köszönhetően a lakossági madármegfigyelések száma is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?