Világrekorddal zárulhat a parlagi sasok idei költési szezonja

Fotó: parlagisas.hu | Horváth Márton, MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését. Az idei évben azonban igazi szenzációra bukkantak a kutatók, ugyanis a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában négy egészséges fiókát találtak. A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de négy fióka sikeres kirepülését még sohasem sikerült bizonyítani, írja a parlagisas.hu portál.

A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három műholdas nyomkövetőt is. 

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, sőt a madarak vedlett tollaiból DNS-ujjlenyomatot is készítenek, hogy a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól minél többet megtudhasson az emberiség. Ezek a ritka madarak egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, és sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

Fotó: parlagisas.hu | Horváth Márton, MME

Világrekordnak minősülő négy fiókás fészekalj csupán négyszer fordult elő korábban: Ukrajnában 2008-ban három egészséges parlagisas-fióka mellett egy fejlődésben lemaradt negyedik fiókát fényképeztek ukrán kutatók, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa. Kazahsztánban 2009-ben négytojásos fészekaljat találtak, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa.

PannonEagle LIFE projekt keretében talált két közelmúltbeli eset egyike 2018-ban Ausztriában valósult meg, ahol négyfiókás fészekaljat találtak, de sajnos a fiókák kiestek a fészekből és elpusztultak. 2018-ban Magyarországon is leltek egy háromfiókás fészekaljat, amely alatt egy korábban elpusztult negyedik fióka maradványát találták meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?