Átverés volt, mégsem szült tízes ikreket a dél-afrikai nő

Mégsem szült tízes ikreket a dél-afrikai Gosiame Sithole, mint ahogy június elején állította, sőt az orvosi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy nem is volt terhes az utóbbi időben, írja a BBC. A hírt két hete a Maszol is megírta a nemzetközi sajtó, többek között a BBC nyomán.

Az előzetes hírrel ellentétben Gauteng tartomány egyetlen kórházában sem születtek tízes ikrek, közölte a helyi kormány, hozzátéve, hogy a 37 éves nőt megifgyelés alatt tartják, és pszichológiai tanácsadást nyújtanak neki. A közlemény arra nem tért ki, hogy mi lehetett a történet kitalálásának hátterében.

A tízes ikrek születésének hírét először az Independent Online (IOL) médiacsoporthoz tartozó Pretoria News írta meg. Utóbb kiderült, hogy a cikk szerzője, a Pretoria News főszerkesztője, Piet Rampedi májusban készített interjút a Johannesburg melletti Thembisában élő Gosiame Sithole-lal és párjával, Teboho Tsotetsivel, akik akkor azt állították, hogy nyolc babát várnak. Ekkor készültek azok a felvételek, amelyeken Gosiame Sithole várandósnak tűnik, és amelyek később bejárták a világot. Rampedi június 8-án csupán a férfi WhatsApp-üzenetére alapozva írta meg, hogy a párnak tízes ikrei születtek, és egyetlen kórházban sem ellenőrizte le az információt. A váratlanul bőséges gyermekáldást azonban megerősítette a helyi polgármester. Mint később kiderült azonban, ő is csak a család szóbeli közlésére alapozott.

Már a teljes nemzetközi sajtó lehozta az örömhírt, amikor a helyi kórházak sorra tagadni kezdték, hogy náluk születtek volna a gyermekek. Nemsokára az ikrek vélt apja közölte a nyilvánossággal, hogy párja eltűnt, arra kérve az ismeretlen támogatókat, hogy ne küldjenek több adományt. Addigra ugyanis már több tízezer dollárnyi pénzadomány érkezett a család részére.

Gosiame Sithole-t végül szociális munkások találták meg, és pénteken kórházba utalták kivizsgálásra.

A News24 úgy tudja, hogy a cikk szerzője, Piet Rampedi végül elnézést kért az IOL médiacsoporttól a hírneve megsértéséért, és beismerte, hogy le kellett volna ellenőriznie az információt.

(A címlapkép illusztráció. Forrás: Pixabay.com)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?