Vírustagadók hódítanak a TikTokon: állításuk szerint a beoltatlanok öröklik a földet

A TikTok felületén jócskán terjednek hamis információk, amelyek egy része a koronavírus elleni vakcinákra összpontosul. A kínai közösségi oldal felhasználói azt terjesztik, hogy akiket beoltottak a SARS-CoV-2 ellen, meghalnak, így a beoltatlanok öröklik a földet, írja a qubit.hu portál.

Az #unvaccinated és egyéb népszerű hashtagek alatt futtatott videókon a felhasználók háttal a kamerának, egy magaslaton vagy valami felé haladva hirdetik az eszmét. A legnézettebb túlélős videónak kedden félmillió megtekintése volt.

Fotó: Pexels | RF._.studio

A rövid videók megosztását kínáló TikTok, amelynek jelenleg 700 millió felhasználója van világszerte, többségük 30 év alatti, szinte semmit nem tesz azért, hogy feltartóztassa a platformon a koronavírus-járvány kezdete óta tobzódó fakenews-áradatot. Miközben a Facebook legalább gyenge kísérleteket tesz, hogy meggátolja a veszélyes hazugságok terjedését, a TikTok algoritmusa aktívan táplálja a felhasználóit ezekkel a tartalmakkal.

A virális túlélős videóknak – amelyek a 2007-es Transformers film Optimus Prime-monológját használják – kétféle olvasata is lehet, és nehéz eldönteni, vajon mi jár a készítőik fejében. Az egyik olvasat szerint úgy gondolják, hogy a vakcinák hamarosan mindenkit megölnek, aki beadatta őket, egyes videókon úgy számolnak, hogy ez „nagyvonalú becsléssel három éven belül fog bekövetkezni”. E hiedelem, bár viccnek tűnik, nagyon is tartja magát a legszélsőségesebb oltásellenes körökben, ez az a bizonyos Bill Gates-mítosz, miszerint a vakcinákkal akarják csökkenteni a Föld lakosságát. A másik olvasatban az Optimus Prime-videók célja, hogy készítőiket a magányos, bátor túlélő szerepébe pozícionáljak, szemben a vágóhídra önként igyekvő birkanéppel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Az amerikai vakcinatagadók videóit gyakran látják el az #experiment (kísérleti), valamint az #eua (sürgősségi felhasználási engedély) hashtagekkel, amelyek arra a hamis állításra játszanak rá, hogy a koronavírus elleni oltások nem valódi vakcinák, hanem afféle kísérleti kezelések, amiket a hatóság csak sürgősségi engedéllyel hagyott a piacra dobni. Mindig marad egy kisebbség, amely nemet mond az oltásokra, és ebben nagy szerepet játszanak a közösségi oldalakon terjedő oltástagadó videók, legyenek bármilyen nevetségesek is.
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?