banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tasnádi István Szilárd: június elsejére elérhetjük az ötven százalékos átoltottságot Kolozsváron

Kolozsvár június elsejéig elérheti az 50 százalékos átoltottsági arányt, ami számos lazítást hozhatna magával a városban, például megszűnhet a kötelező kültéri maszkviselés. Kolozs megye prefektusát, Tasnádi István Szilárdot arról kérdeztük, hogyan áll most a kincses város az átoltottság tekintetében, illetve látja-e az esélyét a június eleji küszöb elérésének. Arra is kíváncsiak voltunk, a kormánymegbízott mivel magyarázza, hogy a megyében és a megyeszékhelyen egyaránt magas az oltási kedv.

Valeriu Gheorghiţă, a SARS-CoV-2 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke nem rég közölte, hogy Bukarestben a lakosság oltási lefedettsége 33,8 százalék, míg Kolozsváron 40 százalék. Egész Kolozs megyében magas az átoltottság, a lakosság 30,2 százaléka már megkapta a vakcinát.

A gazdasági minisztérium javaslatot tett arra, hogy 50 százalékos átoltottság esetén ne legyen kötelező a maszkviselés az utcán, 70 százaléknál pedig zárt terekben is megszüntetnék azt, valamint az éttermek és vendéglők 3-7,5 ezrelékes fertőzöttségi arány esetén is kiszolgálnák a beoltottakat. A lazítási intézkedésekről pénteken dönt a tárcaközi vegyes bizottság. Ez jó hír a kolozsváriaknak, mivel Tasnádi István Szilárd szerint így akár már június elsején megszabadulhatnak a maszkoktól.

A prefektus megkeresésünkre elmondta: a megyei közegészségügyi igazgatóság által hivatalosan közölt adatoknál sokkal többen be lehetnek oltva Kolozsváron és Kolozs megyében, hiszen a Kolozs megyeiek nemcsak az oltási kampány kezdetén, hanem most is gyakran a szomszédos megyékben kapják meg a vakcinát, azokhoz az adatokhoz pedig nekik nincs hozzáférésük. Így szerinte a megyében reálisan már átlépték a 40 százalékot, Kolozsváron pedig az 50 százalékhoz közelítenek.

Átlagosan napi 6000 személyt oltanak be Kolozsváron

A prefektus elmondta, több tényezőtől is függ, hogy mennyien oltatják be magukat, mert az ortodox húsvét ideje alatt például jóval kevesebb ember jelentkezett immunizálásra, ám a keddi adatok szerint Kolozsvár megint visszatért a napi közel 6000 beoltott személyhez. Az ünnepnapok kivételével eddig is nagyjából ez volt a trend, ám amióta megnyílt a drive-through oltóközpont, a számok ennél akár magasabbak is lehetnek. A pontos adatokat Bukarestben tartják nyilván - tette hozzá.Fotó: Emil Boc – Facebook

Kolozsváron a hétvégén szervezik meg az első oltási maratont, a prefektust arról is megkérdeztük, hogy terveznek-e más akciót még a városban. „Az oltóközpontokban eltűntek a várólisták, és megjelentek a direkt oltásos időpontok. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebben jelentkeznek oltóközpontokba. Meg szeretnénk nézni, hogy mekkora az oltási igény a maraton után, és ha még mindig nagy, szervezünk egy másik maratont vagy egy márik drive-throgh-t” – nyilatkozta.

Hozzátette, lehetséges, hogy újabb orvoscsapatokat helyeznek ki az autós oltóközpontba. Az oltási maratonról annyit árult el, hogy 20 oltócsapat dolgozik majd ott, meglesz a kellő kapacitás, csak emberek kellenek, akik „hisznek az orvosokban és az oltásban”.

A vártnál kevesebben jelentkeznek a háziorvosoknál

A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy Kolozsváron is elindult a háziorvosok általi oltás, ám úgy észlelik, hogy nincs akkora érdeklődés, mint várták.

„A háziorvosoknál van oltóanyag és minden egészségügyi felszerelés, ám mégis volt olyan háziorvos, aki csak néhány embert oltott be egy héten, mivel nem jelentkeztek többen. Ez attól is függ, hogy ki milyen vakcinát szeretne, és lehet, hogy sokan nem bíznak a Johnson&Johnson-ban” – magyarázta. Mint fogalmazott, a házorvoshoz is pont olyan könnyen be lehet jutni, mint egy oltóközpontba, sőt, néhány esetben könnyebben is, így nem értik, miért ilyen kevés a jelentkező.

A kolozsvári magas oltási kampány sikeréről a prefektus úgy vélekedett: ez attól is függ, hogy milyen volt a kommunikáció a hatóságok részéről a lakosság irányába. Kolozsváron az emberek tudatosították, hogy felelősségük van, és hogy az oltás az egyedüli megoldás.

„Rájöttek, hogy a vírus nem játék, hanem tényleg valós veszély. Nálunk az intenzív terápián és a kórházakban is nagyon kritikus volt a helyzet, és szerintem ez is arra figyelmeztette az embereket, hogy nemcsak mese ez az egész, és ennek függvényében cselekedtek” – fejtette ki.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?