banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bánffy Katalin 100. születésnapját ünnepli – Kelemen Hunor és Orbán Viktor is felköszöntötte a grófnőt

Június 5-én 100. születésnapját ünnepli Bánffy Katalin grófnő, a bonchidai Bánffy kastély tulajdonosa, Bánffy Miklós, Magyarország külügyminiszterének, a Nagyúrnak a lánya.

A kastélyt felújító Transylvania Trust alapítvány vezetője, Hegedüs Csilla a kastély felújítási folyamatát bemutató fotóalbummal és a kastélyt ábrázoló ajándéktárgyakkal ajándékozta meg a grófnőt, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke levélben gratulált Bánffy Katalinnak, míg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levelét Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője nyújtotta át az ünnepeltnek. A látogatók erdélyi lekvárokkal és borokkal egészítették ki az ajándékokat.

Fotók forrása: Hegedüs Csilla

„Megható pillanat volt újra látni a grófnőt – nyilatkozta Hegedüs Csilla. – Nagyon örült nekünk, részletesen kikérdezett a kastély felújításáról. Elmeséltük neki, hogy most dolgozunk a hintószín és a volt istálló felújításán, és ő örömmel nyugtázta édesapja, gróf Bánffy Miklós életét bemutató, a tavaly megnyitott kiállítás sikerét. A legjobban nyilván a főépület felújítása érdekelte, és megköszönte a magyar kormány támogatását. Közölte, abban reménykedik, hogy folytatni tudjuk a főépület restaurálását, hisz ott töltötte fiatalkora legszebb perceit és ott alkotott édesapja, Bánffy Miklós is. »Ezért bíztalak meg benneteket a kastély gondozásával-mondta. Köszönöm, hogy gondot viseltek rá«, mondta”.

Hegedüs Csilla hozzátette, örömmel vitték el neki Kelemen Hunor szövetségi elnök levelét, aki így fogalmazott: „Hálásak vagyunk önnek mindazért a munkáért, amit édesapja, Bánffy Miklós irodalmi hagyatékának megőrzésében és világsikerre vitelében végzett. Önnek köszönhetően Bánffy Miklós Erdélyi története ma már világszerte olvasható, megismertetve a világgal Erdély történetét és a számunkra oly fontos transzilvanizmus szellemiségét. Az erdélyi magyar közösségnek pontosan ilyen nagykövetekre van szüksége, olyan emberekre akik hitelesen és őszintén bemutatják értékeinket,  történetünket, és a jövőbe vetett hitünket. Hálásak vagyunk önnek azért is, mert megőrizte az erdélyi magyarságnak oly fontos Erdélyi Versailles-t, a  Bonchidai Bánffy kastélyt. Köszönjük, hogy megbízta a Transylvania Trust alapítványt a kastély felújításával és újjáélesztésével, örömmel látogatok el minden esztendőben az általuk szervezett programokra, és nagy örömmel vettem részt a tavaly felavatott Bánffy Miklós Erőterei kiállítás megnyitóján. Az ön munkája reményt ad nekünk, erdélyi magyaroknak.  Reményt arra, hogy van értelme a munkánknak, az erdélyi épített örökség újjáélesztésének, hogy van értelme annak hogy megőrizzük és gyermekeinek tovább adjuk édesapja szellemi hagyatékát. Az erdélyi magyar közösség nevében nagyon sok boldog születésnapot, erőt, egészséget, boldogságot kívánok!”

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke gratuláló levelét Brendus Réka adta át a grófnőnek. A miniszterelnök szerint „régi igazság, hogy a múltunkból annyi él tovább, amennyit utódaink számára megőrzünk és tovább adunk belőle. Azt hiszem, ennek az állításnak a súlyát kevesen értik és érzik át jobban Önnél, aki egy ősi erdélyi nemesi család tagjaként mindig is tisztában volt azzal, hogy a felmenőitől kapott, páratlanul gazdag szellemi örökséggel óriási felelősség is jár. Hálásak vagyunk, hogy édesapja, Bánffy Miklós hagyatékának odaadó gondozása, regénytrilógiájának angol nyelvre fordítása mellett a saját, filmbe illő életútjának és írói tehetségének köszönhetően önéletrajzi ihletésű írásaival is gazdagabbá tette a magyar kultúrát….Kérem engedje meg hogy a gratuláló magyarországi és erdélyi családtagok, barátok és tisztelői sorába állva én is köszöntsem. Isten éltesse!”

A Maszol olvasóinak nevében is: Isten éltesse, Bánffy Katalin grófnő!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?