Vigyázzunk épített örökségeinkre! – Szakmai tábort szerveznek Bonchidán

A bonchidai Bánffy-kastély helyreállításán munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány 2024-ben is megszervezi Bonchidán az épített örökség helyreállító szakmai táborait, amelyekre várja az érdeklődőket. A 2001 óta folyamatosan működő szakképző programot azzal a kettős céllal szervezik, hogy orvosolja a műemlékvédelem területén fellépő szakember- és szakképzett munkáshiányt, valamint elősegítse a hagyományos építőmesterségek megőrzését és továbbadását a fiataloknak.

Eddig több mint 3000 hazai és külföldi diák vett részt a Transylvania Trust Alapítvány 2001 óta folyamatosan működő szakképző programjában. Az idei táborokat augusztus 4—17 között, valamint augusztus 18—31 között szervezik meg Bonchidán.

A táborok első napján elméleti oktatásban részesülnek a résztvevők. A meghívott hazai és külföldi tanárok előadásait szinkrontolmács fordítja igény szerint román, magyar vagy angol nyelvre. Ezt gyakorlati oktatás követi a következő műhelyek egyikében: kőművesség, boltozathelyreállítás és faldíszítő technikák (freskó, secco, sgraffito, stukkó, marmorino), hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállítása, bádogosság (csak az első táborban), kőfaragás (csak az első táborban).

A táborba elsősorban építészmérnök, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatókat várnak, akik gyakorlati tapasztalatot kívánnak szerezni a műemlékvédelem területén és meg szeretnék ismerni a hagyományos építőmesterségeket. Ugyanakkor a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak is szól a rendezvény, de egyéb érdeklődőket is szívesen fogadnak.

A kéthetes tábor során a résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a hagyományos építőmesterségek és az épített örökség helyreállításának alapelveit és módszereit, illetve gyakorlati oktatásban részesülhetnek a műhelytevékenységek során. Emellett aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában, találkozhatnak egyéb, a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakmai háttérrel rendelkező (jövendőbeli) szakemberekkel, tapasztalatot cserélhetnek és bővíthetik saját ismereteiket. A szaktáborok végén a résztvevők oklevelet kapnak, amelyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

Fotó: Transylvania Trust Alapítvány

A táborok a bonchidai Bánffy-kastélyban zajlanak és időtartamuk 14 nap/tábor. Jelentkezni a weboldalunkra feltöltött online űrlapok kitöltésével lehet vagy a bhct@transylvaniatrust.ro e-mail címen, kitöltve és elküldve a jelentkezési űrlapot.

Jelentkezési űrlap az első táborhoz és jelentkezési űrlap a második táborhoz

A rendelkezésre álló helyek száma korlátozott, a jelentkezési határidő: 2024. március 2.

Bővebb információkat itt olvashatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?