Bánffy Miklós története újra elmesélhetővé vált – kiállítás nyílt a bonchidai Bánffy-kastélyban

Idén ünneplik Bánffy Miklós író, politikus születésének 150. évfordulóját, ennek tiszteletére a gróf életének és munkásságának legfontosabb pillanatait bemutató tárlatot hoztak létre a bonchidai Bánffy-kastélyban. A vasárnapi kiállításmegnyitón részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is.

A Transilvania Trust Alapítvány 2019-ben kezdte el a magyar kormány támogatásával a neogótikus épületszárny helyreállítási munkálatait. Az alapítvány egyébként vezetett sétákkal, gyerektevékenységekkel és interaktív kiállítással várja a látogatókat június 1-jén a bonchidai Bánffy-kastélyban. Délelőtt 10 és 17 óra között megtekinthető a Bánffy Miklós erőterei című kiállítás is.

Fotó: Gönczy Tamás

Hegedüs Csilla, a kiállítás egyik megálmodója, a Transilvania Trust Alapítvány elnöke beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik mellettük álltak a kastély felújítása és a kiállítás létrehozása során. Hozzátette, „23 évvel ezelőtt rémülten, de határozottan kezdtük el a munkát, viszont tudtuk, hogy meg akarjuk és meg is mentjük Bánffy Miklós otthonát” – tette hozzá. Ugyanakkor megköszönte Kelemen Hunornak a támogatást, aki „akkor vette kézbe a kastély sorsát, amikor a legnagyobb szükség volt rá, valamint a magyar kormánynak is köszönetet mondott, hiszen nagy szerepet vállalt abban, hogy „reménytelen romból újra impozáns épületté vált” a kastély. Munkájuk elismeréseként Kelemen Hunor és Semjén Zsolt is Mecénás-díjban részesült a rendezvényen.

Hegedűs Csilla | Fotó: Gönczy Tamás

Hegedüs Csilla kiemelte, szükség volt egy olyan kormányra, amelynek fontos a kulturális örökség megmentése és hasznosítása, amelyet idén is folytattak.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese úgy fogalmazott: a vasárnapi ünnepségen a kastély utolsó lakója előtt tisztelgünk. Az alapítvány több mint 20 éve dolgozik Bánffy otthonának megmentésén, a kiállítás pedig méltó emléket állít az írónak, politikusnak. „Ő volt a nemzet lelkiismerete, hűséges fia hazájának. Az idők során egyre szépített és bővített nemesi otthon mára Erdély egyik legjelentősebb műemlékévé vált” – fejtette ki.

Fotó: Gönczy Tamás

Hozzáfűzte, nem lehet elfelejteni, hogy 1944-ben a kivonuló német csapat kifosztotta és felgyújtotta az épületet, amely során rengeteg érték veszett kárba, majd a 90-es évek végéreteljesen romos állapotba került a kastély. Az alapítvány 1996-ban vállalta fel az épület helyreállítását és hasznosítását.

„Azért fontos a kastély felújítása a magyar kormány számára, mert egy kiemelkedő, egyetemes magyar épített örökségről van szó, megmentése olyan komplex feladat, amelyet a legnagyobb jószándékkal sem tud egyedül senki ellátni. Sok még a munka s bár a háború miatt szűkösek az anyagi lehetőségek, idén is támogatjuk a felújítást” – hangsúlyozta Magyarország miniszterelnök-helyettese.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese szerint a kultúra és a politika terén is nagyot alkotott Bánffy Miklós. „Neki köszönthetjük Bartók Béla operáinak színpadra állítását, külügyminiszterként pedig neki köszönhetjük, hogy helyreállította az ország tekintélyét, közben író, grafikus, díszlettervező is volt” – magyarázta.

Fotó: Gonczy Tamás

Úgy fogalmazott, Bánffy Miklós egyik legnagyobb érdeme éppen a közösségszervező munkájában rejlik. Amikor a trianoni döntés által elcsatolt területekről tömegek indultak Magyarországra, ő felismerte, hogy az erdélyi kisebbségeknek több intézményre van szüksége ahhoz, hogy túléljen. Hosszú évtizedekig megfeledkeztünk munkássárágól, de a történelmi emlékezet szerencsére korrigálható és jó úton haladunk, hogy Bánffy öröksége az erdélyi magyar köztudatban az őt megillető helyre kerüljön – zárta beszédét Kelemen Hunor.

Bánffy Miklós erőterei

A gyermekeket és felnőtteket is egyaránt megszólító háromnyelvű, állandó kiállítás a bonchidai birtok és kastélyegyüttes egykori tulajdonosának, Bánffy Miklósnak szerteágazó kulturális és politikai tevékenységét mutatja be az épület legreprezentatívabb részén, ahol a főúri család évszázadokon át élt.

Fotó: Gönczy Tamás

Öt helyiségen át sorra veszi azokat a földrajzi- és spirituális „erőtereket”, amelyek az életmű forrásait jelentették. Mivel nem létezik hasonló vállalkozás e jelentős életpálya dokumentálására és álladó kiállításként való reprezentálására, a kezdeményezés elsődleges fontosságú és hiánypótoló.

A kiállítás a hagyományos múzeumi elemeket ötvözi a digitális tartalmakkal, valamint tapintható- és multimédiás eszközökkel szemlélteti a gróf sokoldalú személyiségét és tevékenységének különböző vetületeit: az idelátogatók megismerhetik az író, az operaházi intendáns, a díszlettervező, a színházi rendező, a grafikus, karikaturista vagy akár a családfő Bánffy Miklóst, átélhetik a kastély egykori pompáját, pusztulását, újjászületését és revitalizációját is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?