Több gyerek nem tud olvasni, nem érti a matematikát, éhezik: óriási károkat okoz az oktatásban a járvány

Az UNICEF szerint a pandémia világszerte szinte leküzdhetetlen károkat okozott a gyermekek oktatásában – írja az AFP alapján a 24.hu portál. Az ENSZ gyermekalapjának adatai alapján a részleges vagy teljes lezárások még mindig több mint 616 millió tanulót érintenek.

Sok országban a lezárások nemcsak a tanulást nehezítik meg, hanem a diákok mentális egészségére is hatnak, növelik a bántalmazás kockázatát, és negatívan befolyásolják a táplálkozást. Robert Jenkins, az UNICEF oktatási igazgatója szerint az iskoláztatásában szinte leküzdhetetlen károkkal nézünk szembe. Mint kiemelte, az iskolák újbóli megnyitása önmagában nem lesz elég.

Fotó: Agerpres

A szervezet adatai alapján az alacsony és közepes jövedelmű országokban a tanintézmények bezárása miatt az egyszerű szövegeket megérteni vagy olvasni képtelen tízévesek aránya akár 70 százalék is lehet. A pandémia előtt az érték 53 százalék volt. Etiópiában a diákok a világjárvány előtti időkhöz képest 30-40 százalékkal kevesebbet sajátítanak el a matematika tananyagból, Dél-Afrikában pedig 2020 márciusa és 2021 júliusa között 400-500 ezres volt az iskolai lemorzsolódás.

A lezárások a gazdag országokat sem kímélik, a tanulási problémák például az Egyesült Államokban is fokozódtak. További gondot jelent, hogy sok helyen az iskolai étkeztetés elengedhetetlen tápanyagforrást biztosít a gyerekeknek, elmaradása ezért különösen veszélyes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?